La Moncloa recomana a vora 500 residents espanyols que abandonen "temporalment" Ucraïna

El president del govern espanyol Pedro Sánchez ha informat sobre l'evolució del conflicte el rei Felip VI, el líder de l'oposició Pablo Casado i la vicepresidenta segona Yolanda Díaz

Un vaixell de guerra rus a la península de Crimea
Un vaixell de guerra rus a la península de Crimea / Reuters

El Ministeri d'Afers Estrangers, liderat per José Manuel Albares, està "analitzant la situació" d'Ucraïna per l'auge de les tensions amb Rússia i assegura que té llest el dispositiu d'evacuació per a activar-lo "en cas de necessitat", al mateix temps que ha fet una crida a mantindre la calma davant la crisi de seguretat provocada per la pressió militar de Moscou.

Es desaconsella viatjar al país a causa de la "volàtil situació" i s'ha recomanat als vora 500 espanyols allí residents que consideren "seriosament" la possibilitat d'abandonar-lo "temporalment" mentre que hi haja mitjans comercials disponibles.

Segons han informat fonts d'Afers Estrangers, el ministeri està en contacte amb els socis i aliats de la Unió Europea i l'OTAN i té tot "preparat" en cas que fora necessària una evacuació del personal diplomàtic i ciutadans espanyols residents a Ucraïna, encara que de moment "no s'ha ordenat l'evacuació".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha telefonat aquest dissabte al rei Felip VI, a qui ha informat de les noves recomanacions de viatge a Ucraïna adoptades en el marc de la reunió d'ambaixadors de la Unió Europea a Kíev. El cap de l'executiu també s'ha posat en contacte amb el líder de l'oposició, Pablo Casado, a qui ha agraït el seu suport. També ha informat els socis de govern de coalició a través de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. Aquests seran els interlocutors de Sánchez sobre qualsevol evolució del conflicte, mentre que el ministre Albares serà l'encarregat d'informar els i les portaveus dels grups parlamentaris.

En les darreres hores ha crescut el nombre de països que demanen als seus ciutadans eixir amb urgència d'Ucraïna, com els Estats Units, el Regne Unit, el Japó, els Països Baixos i Corea del Sud. Pel que fa a la Unió Europea, ha decidit permetre al personal “no essencial” de la seua representació diplomàtica a Kíev abandonar el país.

El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha advertit aquest divendres a Austràlia que Rússia podria envair Ucraïna "en qualsevol moment, fins i tot durant els Jocs Olímpics", que se celebren fins al pròxim 20 de febrer, a Pequín. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha advertit als seus ciutadans que no enviarà tropes per a rescatar els que queden atrapats dins de les fronteres ucraïneses en cas d'una acció russa. 

També et pot interessar

stats