Espanya no participarà en una eventual missió de la Unió Europea al mar Roig

Robles ha subratllat que és un país fermament “compromés” amb la pau i és el que "valora i decideix" en quines missions participa

La ministra de Defensa, Margarita Robles
La ministra de Defensa, Margarita Robles / Daniel González (Efe)

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat aquest divendres que Espanya no participarà en una eventual missió de la Unió Europea (UE) al mar Roig en el context dels atacs dels houthis de Iemen i ha negat "pressions" dels EUA perquè forme part de l'operació Guardià de la Prosperitat, que lidera el país nord-americà.

Robles ha avançat aquesta decisió en declaracions als periodistes en el Centre d'Estudis de la Defensa, després que la UE haja proposat una missió específica per a patrullar el mar Roig, encara que, segons la ministra, encara no està definida i, en tot cas, seria "no executiva"; és a dir, amb funció d'assessorament sense mandat de combat.

La ministra ha deixat clar que Espanya no rep “pressions” de ningú, ni tan sols dels Estats Units, per a prendre una decisió o una altra al mar Roig i ha reafirmat l'“agraïment” de l’executiu nord-americà pel compromís de les Forces Armades espanyoles en les missions exteriors. Robles ha subratllat que Espanya és un país fermament “compromés” amb la pau i és el que "valora i decideix" en quines missions participa.

La proposta de la UE és anterior a l'atac perpetrat dijous passat per forces militars estatunidenques, que, juntament amb el Regne Unit i amb el suport d'Austràlia, Bahrain, el Canadà i els Països Baixos van dur a terme atacs contra diversos objectius a Iemen. "No entrem a jutjar les actuacions d'altres països", ha dit Robles en referència a aquest atac, alhora que ha recalcat que la posició d'Espanya "ha sigut sempre molt clara: donem suport a la pau en el món i des del principi hem dit que no participarem en el mar Roig perquè estem fermament compromesos amb altres missions", ha incidit la ministra.

Els rebels xiïtes houthis ataquen els vaixells que passen per la zona que controlen del Iemen fa setmanes i han aconseguit que cada vegada més operadores de mercaderies suspenguen les operacions al mar Roig. Aquesta és una de les principals vies marítimes de comerç que connecta Europa, Àsia i Àfrica, per la qual cosa els assalts estan començant a tindre conseqüències econòmiques molt greus per al comerç internacional.

També et pot interessar

stats