La crisi del mar Roig passa factura a la indústria valenciana

El preu de l'acer ha apujat un 10% en l'últim mes i sotmet a tensió també la indústria del moble

L'empresa Don Hierro, a Tavernes de la Valldigna / À Punt NTC

La crisi del mar Roig ja passa factura a la indústria valenciana. El preu de l'acer ha apujat un 10% en l'últim mes i ha posat en tensió també la indústria del moble. A més, portar contenidors des d'allà ja és un 300% més car pel retard en l'arribada de productes i matèries primeres des d'Àsia i perquè ha disparat els costos.  

La meitat de la matèria primera que usa l’empresa Don Hierro, a Tavernes de la Valldigna, és l’acer. La companya fabrica mobiliari urbà i auxiliar per a la llar des de fa 37 anys. Ara, el xoc del mar Roig deixa un tsunami de preus a Europa. 

El ball de preus continuarà, perquè moltes empreses apilen material per la incertesa. El sector del moble, a més, pateix retards de productes i matèries primeres, tot i que només el 25% de la fusta ve d'Àsia i altres com el rotang, que ve tot d'allà. L'increment de preu dels contenidors amenaça ja algunes empreses. “Algunes empreses m’han traslladat que potser han d'aturar la producció, un mes o quinze dies, perquè no és el mateix pagar 1.500 dòlars per un contenidor que 6.000”, assegura la directora general d’Anieme, Amparo Bertomeu. 

A més, la crisi fa més mal ara, el gener, quan es marquen les tarifes de tot l'any i impacta en tota la cadena de subministrament. “Estem en la incertesa i la problemàtica dels terminis d’entrega. Si et diuen que el material arriba amb un mes de retard, et trenca tota la planificació”, explica el gerent de l’empresa Don Hierro, José Roselló. 

També et pot interessar

stats