Espanya empitjora en el rànquing de corrupció internacional: cau un punt i dos llocs en 2021

L'indicador de Transparència Internacional situa per davant altres països com ara Barbados, les Bahames, Qatar i Corea del Sud

Bitllets d'euro
Bitllets d'euro, en una imatge d'arxiu

Espanya baixa un punt i dos posicions en el rànquing mundial de l'Índex de Percepció de la Corrupció, el principal indicador mundial que mesura la corrupció en el sector públic. L'informe corresponent a 2021, difós aquest dimarts per l'ONG Transparència Internacional, atorga 61 punts sobre 100 al nostre país, que cau a la posició número 34 de les 180 que integren la classificació mundial. Ocupa, a més, el catorzé lloc entre els 27 estats de la Unió Europea. 

Transparència Internacional, que es dedica a combatre i a conscienciar sobre els efectes de les males pràctiques que es donen arreu del món, considera que una economia com l'espanyola, que se situa entre les 15 primeres del món, no hauria d'estar per davall dels 70 punts si vol mantindre la imatge i la competitivitat.

Durant la presentació de l'estudi, la presidenta de Transparència Internacional Espanya, Silvina Bacigalupo, ha cridat l'atenció sobre el fet que aquest país "no progressa" i que "s'estanca en la lluita contra la corrupció". Ho ha atribuït a la "falta d'implementació de les reformes importants" que hi ha pendents en l'agenda legislativa en matèria de prevenció de la corrupció, de bon govern i de transparència que, a parer seu, és necessari materialitzar.

Quant a la puntuació d'Espanya —61 punts sobre 100, un menys respecte de l'any anterior—, l'experta ha dit que no és una diferència significativa des del punt de vista estadístic, però que reflecteix un nivell de corrupció que incideix en el bon funcionament de les institucions.

L'informe sosté també que Espanya ha empitjorat respecte d'altres països amb els quals compartia puntuació i posició similar en edicions anteriors. En concret fa referència a Portugal, Lituània i Corea del Sud, que se situaven per davall i ara, en canvi, ocupen llocs més alts en la classificació. També Barbados, les Bahames i Qatar estan per damunt d'Espanya.

Segons l'IPC de 2021, els nivells de corrupció es troben estancats en tot el món amb escàs o nul progrés en el 86% dels països avaluats en els darrers deu anys. Aquest índex classifica 180 països i territoris segons el nivell de percepció de la corrupció en el sector públic de cadascun, mesurats a través de dades de 13 fonts externes, en una escala de 0 (els més corruptes) a 100 (els més nets). S'avaluen els aspectes següents: suborn, malversació, funcionaris que utilitzen la funció pública per a profit personal, funcionament de les institucions per a previndre la corrupció i fer complir les normes, burocratització i el nepotisme, entre altres.

Dinamarca, Finlàndia i Nova Zelanda, els menys corruptes

Quant a la puntuació mitjana mundial, es manté en 43 punts per dècim any consecutiu i crida l'atenció que dos terços dels països no arriben a 50 sobre 100. Al capdavant se situen Dinamarca, Finlàndia i Nova Zelanda, que obtenen 88 punts i que es troben també entre els deu millor valorats en llibertats civils, segons l'informe Democracy Index. Per contra, Somàlia (13), Síria (13) i el Sudan (11) assoleixen una vegada més les puntuacions més baixes. 

També et pot interessar

stats