Eslovènia se suma als països europeus que han reconegut Palestina com a estat “independent i sobirà”

El primer ministre, Robert Golob, ha remarcat que la decisió no va en contra d’Israel ni és un premi a Hamàs

Una bandera palestina oneja amb l'eslovena i la de la Unió Europea a un edifici guvernamental a Ljubljana
Una bandera palestina oneja amb l'eslovena i la de la Unió Europea a un edifici guvernamental a Ljubljana / Borut Zivulovic

El govern d'Eslovènia ha anunciat este dijous que reconeixerà l'Estat de Palestina com a “independent i sobirà” mitjançant una proposta que encara ha de votar-se al parlament eslové i serà definitiva dimarts que ve. El primer ministre, Robert Golob, ha explicat que l’executiu contempla “les fronteres del 1967 o les fronteres que les parts involucrades acorden en un futur acord de pau."

En esta línia, el mandatari ha remarcat que esta decisió no va en contra d’Israel ni és un premi a Hamàs per l'atac terrorista contra Israel el passat 7 d'octubre. És un missatge de pau”, ha emfasitzat Golob, “en la direcció de dos estats: Israel i Palestina”. 

La república exiugoslava, part de la Unió Europea, se suma així al reconeixement d’Espanya, Irlanda i Noruega este dimarts. La ministra d’Afers Estrangers i Europeus, Tanja Fajon, ha expressat que esta acció és un missatge potent a altres països i s’afig als esforços del país per “l’alto el foc a Gaza, l’alliberament d’ostatges i més reformes i empoderament de l’Autoritat Palestina”. 

Les lleis eslovenes estipulen que la proposta per al reconeixement d'un país ve de l’executiu, per a després ser aprovada pel parlament, on els partits de la coalició de govern tenen una majoria. El Moviment Liberal del primer ministre i els seus socis del Partit Socialdemòcrata i l’Esquerra sumen 53 dels 90 diputats a l’hemicicle. 

El principal partit opositor, el conservador Partit Democràtic Eslové, no ha anunciat el sentit del seu vot. El seu líder, Janez Jansa, ha criticat la decisió per perjudicar a llarg termini els interessos del país i l’ha emmarcada en una estratègia per a guanyar vots de cara a les eleccions europees. 

També et pot interessar

stats