Escalada de tensió a l'Orient Pròxim: Israel trau l'exèrcit als carrers i bombardeja Síria

Centenars de palestins s'han atrinxerat de nou aquest dissabte a la mesquita d'Al-Aqsa i Israel ha bombardejat Síria en resposta al llançament de sis coets

Membres de les forces de seguretat israelianes prop de la mesquita d'Al-Aqsa
Membres de les forces de seguretat israelianes prop de la mesquita d'Al-Aqsa / AMMAR AWAD

El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha anunciat que l'exèrcit contribuirà amb "recursos i tropes" a les activitats de la policia a les ciutats, després de l'atac de divendres a Tel-Aviv que es va saldar amb un turista italià mort i set ferits. El nombre de tropes la determinaran membres de l'aparell de seguretat, ha informat un portaveu del mateix ministeri.

Gallant ha decidit, a més, estendre fins dimecres a la nit el tancament dels accessos a territori israelià per a palestins des de la Cisjordània ocupada i prohibir l'accés de palestins des de la Franja de Gaza.

"El tancament també inclou la cancel·lació de les mesures civils que es van aprovar abans del Ramadà i l'entrada de treballadors a Israel", ha anunciat Defensa, en referència a la relaxació dels requisits d'entrada a Israel per a palestins dels territoris ocupats en ocasió del Ramadà, el mes sagrat dels musulmans.

L'anunci es produeix en el marc d'un repunt de violència a la regió, amb diversos atacs palestins —que han deixat tres morts en dos dies—, i enfrontaments entre la Policia israeliana i fidels palestins a la mesquita sagrada d'Al-Aqsa, al Jerusalem Est ocupat.

Aquest dissabte centenars de palestins s'han atrinxerat de nou i, per tercera vegada aquesta setmana, a la mesquita d'Al-Aqsa, al recinte de l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem, cosa que ha fet augmentar la tensió entre Israel i Jordània, país encarregat de l'administració de l'Esplanada.

El Ministeri d'Afers Estrangers de Jordània ha emés un comunicat en què adverteix de “conseqüències catastròfiques” si la policia israeliana irromp a Al-Aqsa per a desallotjar els palestins, com va fer en les dues ocasions anteriors que van motivar l'escalada. “La violació de la santedat de la mesquita d'Al-Aqsa per les forces policials i atacar de nou els fidels en un intent de buidar-la de fidels només portarà més tensió i violència per la qual tothom pagarà un preu”, ha assenyalat la diplomàcia jordana.

D'altra banda, l'exèrcit israelià ha atacat aquesta matinada posicions del sud de Síria amb artilleria i per l'aire després que es llançaren des d'aquesta zona sis coets en dues tandes, dels quals tres van passar a territori israelià.

"Avions de combat israelians han atacat objectius addicionals en territori sirià, inclòs un complex militar de la Quarta Divisió de les Forces Armades de Síria, sistemes de radars militars i emplaçaments d'artilleria utilitzats per les Forces Armades de Síria", ha informat en un comunicat un portaveu militar israelià.

Amb anterioritat tropes israelianes havien atacat amb artilleria des de la frontera i amb drons els llocs des d'on es van llançar els coets, que van ser els primers disparats de Síria a Israel des del 2019 i es produeixen l'endemà que milícies palestines van llançar una trentena de projectils des del sud de Líban i més d'una desena des de Gaza.

Des de fa anys, Israel ataca amb freqüència posicions de tots aquests grups i milícies, en una guerra soterrada contra l'Iran en territori sirià de la qual no informa mai i que duu a terme amb la connivència de Rússia, país aliat del govern sirià i amb bases militars en aquest país.

També et pot interessar

stats