Erdogan defensa que cal aconseguir un alto el foc a Ucraïna al més promte possible

El president turc es reuneix amb Putin aquesta vesprada per abordar la situació i presentar possibles negociacions entre Moscou i Occident

El president rus Vladimir Putin i el president turc Erdogan es reuneixen al marge de la cimera de la CICA a Astana
El president rus Vladímir Putin i el president turc Erdogan es reuneixen al marge de la cimera de la CICA a Astana / Reuters

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha afirmat aquest dijous que el seu objectiu és aconseguir un alto el foc a Ucraïna "com més prompte millor", malgrat les dificultats en el camp de batalla, a fi de detindre el vessament de sang. Erdogan ha fet aquestes declaracions davant els líders d’una vintena de països, entre ells Vladímir Putin, durant la Cimera de la Conferència d'Interacció i Mesures de Confiança a Àsia (CICA) que se celebra en la capital kazakh.

"Tots patim les conseqüències de la crisi a Ucraïna, en l'àmbit regional i global. Sempre he dit que, amb l'ajuda de la diplomàcia, es pot aconseguir una pau justa", ha recalcat el president turc, que ha recordat els avanços en la guerra, com l’intercanvi de presos entre Rússia i Ucraïna a la fi de setembre, on Kíev va alliberar més de 200 persones i el Kremlin va rebre 55 presoners russos.

Precisament aquesta vesprada, Erdogan i Putin mantenen una reunió per abordar la guerra a Ucraïna. Serà la quarta reunió dels dos líders en menys d’un any, on el primer presentarà les propostes sobre possibles negociacions entre Moscou i Occident. Al seu torn, s'espera que Putin explique a Erdogan la seua proposta de crear a Turquia un gran centre de distribució del gas rus per a Europa, davant les fugides que van deshabilitar totalment el Nord Stream 1 i parcialment el Nord Stream 2.

Experiència com a mediador

No és la primera vegada que Ankara intenta assumir un paper mediador en la guerra d’Ucraïna, on el govern turc dona suport diplomàticament a Kíev. Abans ja n’hi ha hagut un esforç conjunt amb l’ONU, com va ser el cas de l'acord d'Istanbul sobre l'exportació de gra ucraïnés, per a pal·liar la crisi alimentària mundial.

El diari turc Milliyet ha indicat recentment que Turquia està preparada per a organitzar converses entre Rússia, els Estats Units, França, Alemanya i el Regne Unit, un pla que ja hauria sigut presentat a Washington.

També et pot interessar

stats