Elon Musk recula i diu ara que comprarà Twitter pel preu acordat inicialment

El multimilionari vol evitar la batalla judicial i s'obri a adquirir la plataforma per 44.000 milions de dòlars, amb l'objectiu d'accelerar la creació de la "superaplicació" X

Compte de Twitter d'Elon Musk
Compte de Twitter d'Elon Musk / Karl-Josef Hildenbrand (Europa Press)

Nou colp de volant en la polèmica relació entre Twitter i el magnat nord-americà Elon Musk. Després de mesos d'estira-i-arronsa a propòsit de la compravenda de la xarxa social, el multimilionari i propietari de Tesla ha donat el braç a tòrcer i finalment ha confirmat que té intenció d'adquirir-la pel preu acordat originalment, 44.000 milions de dòlars, 54,20 per cada acció.

Ha sigut tot un fulletó. El passat abril, Musk va anunciar que compraria Twitter per 44.000 milions de dòlars i això va generar un autèntic terratrémol en la cotització de l'empresa en revalorar-la en els mercats. Justificava l'operació amb la bandera de la llibertat d'expressió, que deia voler garantir. Poc després, el també responsable de Space X va fer marxa arrere i retirar l'oferta amb l'argument que la xarxa social estava "plena" de comptes falsos i bots, cosa que el va submergir en una batalla legal amb la firma del pardal blau que s'ha allargat tot l'estiu.

Ara, proposa continuar amb l'oferiment inicial per a convertir-se en l'amo de Twitter Inc TWTR.N, segons han mostrat aquest dimarts documents de seguretat interns, i demana acabar amb la demanda interposada per la xarxa social, que podria haver-lo forçat a pagar volguera o no. Aquest acord posaria la persona més rica del món a càrrec d'una de les plataformes mediàtiques més influents i posaria fi a mesos de litigis que van danyar la marca de Twitter i alimentar la reputació de Musk per un comportament erràtic.

Ell mateix feia una publicació en aquesta xarxa en què assenyalava que comprar Twitter acceleraria la creació de X, l'"aplicació de tot" que ambiciona des de fa mesos i ell mateix va suggerir al personal de la firma el passat juny.

Una mena de "superaplicació" o mercat que englobe diferents aplicacions i funcions com WeChat, molt popular a la Xina. També ha dit que vol crear una funció de transferència de diners.

Les raons del magnat

L'oferta renovada arriba abans d'un enfrontament molt esperat entre Musk i Twitter en el tribunal de cancelleria de Delaware el 17 d'octubre, en què l'empresa de xarxes socials havia de demanar una orde que ordenara a Musk a tancar forçosament l'acord per 44.000 milions de dòlars.

Però dilluns, Musk va enviar una carta a la corporació en què deia que tenia la intenció de continuar amb l'acord en els termes originals si el jutge de Delaware suspenia el procediment. No queda clar immediatament per què el magnat ha decidit abandonar la seua lluita, tot i que algunes veus citades per Reuters assenyalen que es tracta d'una deposició programada. "Estava a punt de ser destituït i eixirien molts fets incòmodes", afirma Eric Talley, professor de la Facultat de Dret de Columbia.

Un acord entre les dues parts revifaria els temors entre els usuaris de Twitter sobre els plans de Musk per a la plataforma, que ha eliminat veus destacades políticament conservadores. Per exemple, els partidaris de Donald Trump esperen que el multimilionari reactive el compte de l'expresident estatunidenc, que va ser tancat després que una turba de simpatitzants del polític republicà atacara el 6 de gener de 2021 el Capitoli del país.

Musk ha utilitzat també Twitter per a provocar polèmica, inclòs dilluns passat quan va presentar un pla de pau per a la guerra entre Ucraïna i Rússia que va provocar una ràpida condemna del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski.

Com que Twitter ja ha rebut el suport dels accionistes per a la venda a Musk, l'operació es podria tancar ràpidament en les pròximes setmanes si ambdós interlocutors es reafirmen en les condicions originals.

També et pot interessar

stats