Les dues Corees anuncien la fi de la guerra

Els líders de les dues Corees acorden treballar per la pau permanent i la completa desnuclearització de la península.

La trobada de les dues Corees ha estat marcada pels gestos de confiança mútua
La trobada de les dues Corees ha estat marcada pels gestos de confiança mútua / REUTERS.

Els líders de les dues Corees han celebrat una cimera històrica a la frontera dels dos països que ha començat amb una encaixada de mans i un compromís de sinceritat per a assolir la pau. Kim Jong-un ha travessat la línia de demarcació militar i s'ha convertit en el primer líder nord-coreà que entra en territori del sud des que en 1953, quan es va acabar un conflicte que es va tancar amb un alto el foc, però no amb un tractat de pau. És per això que els dos països encara estan, tècnicament, en guerra.

La trobada ha estat marcada pels gestos afables i de confiança mútua. Fins i tot, Kim Jong-un ha fet broma en agafar de la mà el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, per a fer-lo travessar la frontera i xafar durant uns minuts el territori nord-coreà. La reunió ha tingut lloc a l'interior de la Peace House, a la zona desmilitaritzada que separa les dues Corees i l'únic punt on els soldats dels dos països es poden mirar cara a cara.

El compromís per la desnuclearització de la península, el manteniment del diàleg bilateral i el compromís per a arribar a la pau permanent entre els dos països han sigut els temes principals d'un diàleg que ha durat més d'una hora i mitja. L'únic precedent en aquest sentit data de 1992, quan els dos països es van comprometre a mantindre una península lliure d'armes nuclears. Aquell acord va quedar en paper mullat per les desavinences sobre com verificar-ne el compliment i pel desenvolupament del programa d'armes nuclears que va posar en marxa Corea del Nord. Ara, els dos líders estan disposats a obrir converses amb els Estats Units per a firmar un tractat de pau definitiu que substituïsca l'actual armistici entre Pyongyang i Seül.

El més sorprenent de tot és el gir en la política exterior de Corea del Nord que ha propiciat aquest desgel. Els factors principals serien el canvi d'actitud de la Xina, que ha començat a aplicar les sancions internacionals al règim de Pyongyang, i també les amenaces de Donald Trump de desencadenar una guerra que arrasaria el país. Però, a més, hi ha una motivació econòmica. Kim Jong-un sempre ha dit que vol que el país es desenvolupe econòmicament per a millorar la qualitat de vida del seu poble. Això només és possible a canvi de la desnuclearització. El dictador nord-coreà és un home brutal i manipulador, però vol ser considerat com un bon líder. I sap que si la gent disposa de més recursos econòmics i viu millor, ell tindrà més suport popular.

També et pot interessar

stats