Dues activistes climàtiques s'apeguen a les 'Llandes de sopa Campbell' de Warhol, a Austràlia

Les dones, que pertanyen al grup Stop Fossil Fuel Subsidies, han aconseguit fugir després d'escriure sobre el vidre protector dels quadres consignes com “protesta artística”

Les activistes, en el moment en què s'enganxen als quadres
Les activistes, en el moment en què s'enganxen als quadres / Stop Fossil Fuel Subsidies

Nou episodi de vandalisme contra l'art en nom de l'activisme climàtic. Dues militants ambientals s'han apegat aquest dimecres amb cola a la famosa obra de les Llandes de sopa Campbell, de l'artista estatunidenc Andy Warhol, a la Galeria Nacional de Canberra (Austràlia) per a exigir al govern del país que deixe de subsidiar els combustibles fòssils.

Un portaveu de la Policia del Territori de la Capital Australiana —on s'integra Canberra— ha assenyalat a Efe que el pegament emprat "no era molt bo" i que les activistes han aconseguit eixir de la galeria abans que les pogueren detindre. 

El grup Stop Fossil Fuel Subsidies, que s'ha declarat responsable de la protesta, ha publicat en Twitter el vídeo, en el qual apareixen dues persones disfressades amb perruques mentre pinten sobre el cristall que protegeix l'obra de Warhol consignes com ara "crisi climàtica" o "protesta artística".

El moviment acusa l'executiu de Canberra de donar a la indústria de combustibles fòssils uns 11.600 milions de dòlars locals (7.545 milions de dòlars estatunidencs) i exigeix que Austràlia reduïsca les emissions de diòxid de carboni i deixe d'aprovar nous projectes d'explotació de gas i carbó. "Que la COP27 compte!", ha reclamat en un altre tuit. 

Aquest grup activista assegura ser part de la xarxa mundial A22 Network, que promou la desobediència civil amb motiu de la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de l'ONU sobre Canvi Climàtic (COP27), que se celebra entre el 6 i el 18 de novembre a Egipte.

En confirmar l'incident contra l'obra, que data de 1962, la Galeria Nacional d'Austràlia ha indicat a Efe que aquesta institució "no desitja promocionar aquestes accions i no farà més comentaris" sobre el tema, perquè la protesta està sent investigada per les autoritats policials del país.

L'episodi ocorregut aquest dimecres a Austràlia, un dels més contaminants per càpita del món, és part d'una sèrie de protestes recents d'activistes climàtics com la que va tindre lloc fa poc al Museu del Prado de Madrid, quan dues activistes s'enganxaren als marcs dels quadres La maja vestida i La maja desnuda de Goya. Unes accions que també s'han repetit a Londres amb Els gira-sols de Vincent Van Gogh o Roma, on els ecologistes optaren per llançar puré al quadre El sembrador, que va pintar l'artista holandés el 1888. Aquestes protestes, que han sorgit amb força enguany, reclamen el compliment de l'Acord de París per a limitar l'increment dels nivells del calfament del planeta per davall d'1,5 graus de temperatura mitjana respecte als nivells preindustrials.

També et pot interessar

stats