Dua Lipa no actuarà en el Mundial de Qatar perquè el país no respecta els drets humans

L'artista britànica talla els rumors sobre una possible participació en la cerimònia inaugural de la Copa del Món de futbol del 2022 el 20 de novembre

La cantant Dua Lipa, durant un concert (arxiu)
La cantant Dua Lipa, durant un concert (arxiu) / Ben Houdijk (Shutterstock)

Dua Lipa no participarà en la cerimònia inaugural del Mundial de Qatar 2022 ni té previst viatjar a l'emirat durant la competició fins que no es respecten els drets humans. A una setmana que comence l'esdeveniment esportiu més important de l'any, la popular cantant britànica ha decidit tallar de soca-rel amb els rumors de les últimes setmanes sobre la seua presència al país àrab com a artista convidada en el tir d'eixida del Mundial.

Comunicat difós per la cantant Dua Lipa en les xarxes
Comunicat difós per la cantant Dua Lipa en les xarxes / Instagram

La decisió, que Dua Lipa ha comunicat a través d'una història d'Instagram, torna a posar el règim qatarià en el focus de la polèmica per les constants vulneracions de drets humans que es produeixen sobre col·lectius com les dones, les persones LGBTIQ+ o les migrants. "Hi ha moltes especulacions sobre la meua actuació en la cerimònia inaugural del Mundial de Futbol a Qatar. No actuaré ni he estat implicada en cap negociació per a fer-ho. Animaré Anglaterra des de lluny i estic desitjant visitar Qatar quan haja complit tots els compromisos sobre drets humans que va adquirir quan va guanyar el dret a acollir el Mundial de Futbol. One love, Dua x", signa l'intèrpret en un missatge temporal fet públic en el perfil.

Diverses publicacions, entre d'altres en el portal especialitzat World Music Awards, havien informat que en la tradicional cerimònia d'obertura del torneig prevista el diumenge 20 de novembre (a les 16:00 hora espanyola) actuaria Dua Lipa junt amb Shakira, que serà l'artista principal de l'espectacle. Altres cantants que hi haurà sobre l'escenari són el colombià J Balvin, el popular grup Black Eyed Peas o les superestreles sud-coreanes BTS. Però ara Lipa nega aquestes informacions en les xarxes socials i es despenja de la gala.

El Mundial de la polèmica

Des que en 2010 s'anuncià que la XXII edició del Mundial de la FIFA se celebraria a Qatar, una dictadura que es regeix per una interpretació molt dura de la xaria —la llei islàmica—, han plogut crítiques sobre l'esdeveniment esportiu. Hi ha moltes veus de diversos àmbits de la societat que acusen l'organització de voler blanquejar aquest estat àrab, on continua vigent la pena de mort, l'homosexualitat està prohibida i es castiga amb presó i es continua discriminant les dones.

Una altra de les qüestions que s'han posat en el centre del debat són les condicions contractuals dels centenars de milers de treballadors immigrants que han pres part per a condicionar l'emirat i que puga acollir el torneig més gran de futbol. Una investigació publicada pel diari britànic The Guardian fa més d'un any va desvelar que més de 6.500 treballadors immigrants van perdre la vida durant la construcció dels set estadis on es jugaran els partits, així com de les nombroses infraestructures necessàries per al campionat. Les organitzacions de drets humans acusen el govern qatarià no sols de no assegurar la protecció dels treballadors, també de no investigar les causes de totes aquestes morts.

També et pot interessar

stats