Draghi fa marxa arrere i està disposat a continuar al capdavant del govern italià si té suport dels partits

El primer ministre del país condiciona la permanència al compliment d'un programa de govern amb el màxim consens de les formacions que integren la coalició 

Draghi, aquest dimecres en el Senat italià
Draghi aquest dimecres en el Senat italià / Guglielmo Mangiapane (Reuters)

El primer ministre italià, Mario Draghi, ha instat aquest dimecres el Parlament a "reconstruir" la coalició d'unitat nacional que encapçala després de la crisi causada pel soci Moviment 5 Estreles (M5S), que el va obligar a presentar la dimissió. Una decisió que diu haver reconsiderat ara, a l'espera de conéixer el posicionament de la resta dels partits, als quals els demana suport. "L'únic camí, si volem continuar junts, és reconstruir des del començament aquest pacte, amb valentia, altruisme i credibilitat. Ho demanen sobretot els italians", ha dit Draghi davant del Senat, on ha repassat els assoliments d'aquests dèsset mesos de govern.

La crisi va esclatar dijous passat, quan un dels membres de la coalició, el M5S, no va votar una moció de confiança del mateix executiu i es va desmarcar de la resta dels socis. Un moviment que el líder del govern va entendre com una retirada de suport i que el va forçar a plantejar la renúncia. Però el cap de l'Estat, Sergio Mattarella, la va rebutjar.

Aquest dijous s'esperava que Draghi confirmara la dimissió davant del Senat o, per contra, que demanara un nou suport per a esgotar la legislatura en el termini natural: març de 2023. Després de dies meditant, ha fet marxa arrere i es decanta per intentar "reconstruir" la coalició.

El primer ministre ha destacat que "la mobilització d'aquests dies per part de la ciutadania, les associacions i els territoris a favor de la continuïtat del govern no té precedents i és impossible d'ignorar", en al·lusió a les peticions rebudes des de la societat. Per això ha convidat els partits de la coalició d'"unitat nacional", que inclou des de formacions progressistes a ultradretanes amb l'única excepció dels ultres Germans d'Itàlia, a recompondre l'aliança que presideix des de febrer de 2021. "Esteu llestos per a reconstruir aquest pacte?", els ha preguntat fins en tres ocasions.

En cas que la majoria no arribe a un acord per a fer costat al també expresident del Banc Central Europeu, l'opció més probable és que Mattarella convoque eleccions anticipades, que haurien de celebrar-se a finals de setembre o principis d'octubre, en un moment d'enorme incertesa social i econòmica.

També et pot interessar

stats