Draghi anuncia la dimissió després de la crisi oberta al govern italià i Mattarella no l'accepta

La decisió arriba després que el Moviment 5 Estreles no haja votat una moció de confiança al Senat, desmarcant-se de la resta de socis de la coalició de govern

El primer ministre italià, Mario Draghi, en una imatge d'arxiu
El primer ministre italià, Mario Draghi, en una imatge d'arxiu / Angelo Carconi (Efe/Epa)

El primer ministre italià, Mario Draghi, presentarà la dimissió aquesta vesprada després de la crisi oberta en la coalició governamental per un dels principals socis, el Moviment 5 Estreles (M5S).

Així els ho ha comunicat als components de l'executiu en el Consell de Ministres, segons ha informat el seu entorn, i presentarà la dimissió aquesta nit al president de la República, Sergio Mattarella.

"Vull anunciar-vos que aquesta vesprada presentaré la meua dimissió al president de la República. La votació de hui en el Parlament és un fet molt significatiu des del punt de vista polític", ha assenyalat Draghi davant el Consell de Ministres, reunit a Roma.

Com que la majoria d'unitat nacional que ha sostingut aquest govern des de la creació ja no existeix, Draghi considera que ha acabat el pacte de confiança que basava l'acció del govern".

El president de la República italiana, Sergio Mattarella, no ha acceptat la dimissió i li ha encarregat presentar-se davant el Parlament per a verificar si continua comptant amb una majoria per a governar.

La decisió arriba després que el M5S decidira aquest matí no votar una moció de confiança al Senat, desmarcant-se de la resta de socis de la coalició d'unitat nacional que Draghi presideix des de febrer de 2021. 

Draghi ja havia avisat que no governaria sense el M5S, a pesar que l'eixida d'aquest de la coalició no n'impedia la continuïtat, perquè seguia comptant amb el suport d'una folgada majoria parlamentària.

L'últim escull entre Draghi i el líder del M5S, Giuseppe Conte, precisament el seu predecessor en el càrrec, ha sigut un decret amb ajudes contra la inflació que el partit "anticasta" veu "insuficient" i que critica per incloure mesures com el finançament d'una incineradora de fem per a la ciutat de Roma.

Però abans havien mantingut desacords importants, donada la desconfiança del M5S a l'hora de continuar armant la resistència ucraïnesa.

També et pot interessar

stats