El govern d'Itàlia, de nou en la corda fluixa

La retirada de suport del soci Moviment 5 Estreles aboca la coalició liderada per Mario Draghi a un escenari complicat que podria acabar en eleccions anticipades

El primer ministre italià, Mario Draghi, en una imatge d'arxiu
El primer ministre italià, Mario Draghi, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Itàlia s'acosta a una crisi de govern per enèsima vegada. El partit Moviment 5 Estreles (M5S), soci de la coalició de l'executiu que encapçala el primer ministre Mario Draghi, ha anunciat aquest dimecres que s'abstindrà en la votació d'un important decret aquest dijous. Una decisió que implicarà l'enfonsament del gabinet, en què participen quasi totes les formacions i que deixarà en la pràctica fora el partit antisistema de Giuseppe Conte.

Altres partits de la coalició han advertit que abandonaran el govern si l'M5S boicoteja la votació al Senat. Entre d'altres la Lliga, liderat per Matteo Salvini, avisa que si es compleix l'amenaça, ells donaran per acabada la legislatura i retiraran el suport a l'executiu. El mateix Draghi, expresident del Banc Central Europeu, ja va dir aquesta setmana que no dirigiria una administració sense el partit de Conte a bord. Un escenari embolicat que deixa el país al caire d'un avançament electoral a la tardor —els comicis estaven previstos per a la primavera.

Conte ha confirmat que els seus parlamentaris "no participaran en la votació" del decret d'ajudes que es vota al Senat i que fixa 26.000 milions d'euros per a pal·liar la inflació, entre altres partides. "L'M5S està cridat a prendre una posició sobre el decret, la partida demà es jugarà al Senat i hem de fer-ho amb coherència (...). Per això no participarem en la votació", va dir Conte als seus diputats i senadors.

La decisió submergeix Itàlia en la incertesa política i corre el risc d'afectar negativament els esforços per a assegurar milers de milions d'euros en fons de la Unió Europea. La votació al Senat, com va passar dilluns a la Cambra dels Diputats, es llegeix com una moció de confiança al govern, un estratagema clàssica en el parlamentarisme italià per a alleujar la tramitació de lleis.

L'M5S no donarà suport a aquest decret impulsat des de la coalició d'unitat nacional de Draghi, de la qual forma part des de l'inici, el febrer del 2021, com la resta de partits excepte els ultres de Giorgia Meloni. Conte subratlla, però, que això no vol dir que abandonen el pacte governamental, sinó que el seu partit "està absolutament disponible a ajudar el primer ministre", però entrant en "una fase de govern completament nova" perquè les mesures plantejades "són insuficients".

El primer ministre assegurava dimarts que la coalició d'unitat nacional que encapçala, nascuda amb el propòsit de gestionar la crisi de la pandèmia i esgotar la legislatura el març del 2023, no té sentit sense l'M5S, guanyador de les últimes eleccions generals el 2018.

Diverses veus expertes apunten que les tensions en el si del govern augmenten per la imminència de la campanya electoral de les eleccions generals del 2023. Avançar els comicis a la tardor seria molt inusual a Itàlia, perquè és el moment en què els executius tradicionalment elaboren els pressupostos, que s'han d'aprovar al final d'any.

També et pot interessar

stats