Donald Trump, citat a declarar el 6 de gener per l’asalt al Capitoli del 2021

El comité que investiga els fets considera que l'expresident va incitar els seus partidaris a rebutjar el resultat de les eleccions presidencials del 2020

L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, en un míting a Mesa, Arizona, els EUA, el 9 d'octubre
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, en una imatge d'arxiu / Brian Snyder (Reuters)

El comité del Congrés nord-americà encarregat d'investigar el motí contra el Capitoli ha emés una citació legal per a ordenar a l'expresident Donald Trump que declare davant dels legisladors el 6 de gener i per a entregar documentació.

El 6 de gener és precisament quan es compliran dos anys d’aquests fets. Aquell dia del 2021 al voltant de 10.000 persones, la majoria seguidors de Trump, es van manifestar enfront del Capitoli i prop de 800 van irrompre a l'edifici mentre es ratificava la victòria electoral de Biden. Va haver-hi cinc morts i uns 140 agents ferits.

El comité ha donat a conéixer, a més, el contingut de la carta que el seu president, el demòcrata Bennie Thompson, i la seua vicepresidenta, la republicana Liz Cheney, van enviar aquest mateix divendres a Trump, on destaquen el "paper central" que va exercir en l'esforç "orquestrat i intencionat" de revocar els resultats de les eleccions del 2020, en què va quedar derrotat pel president actual, Joe Biden.

"Vosté va ser el centre del primer i únic esforç de qualsevol president dels EUA per a anul·lar unes eleccions", afirma el document de la citació, que l'acusa directament de “saber que aquesta activitat era il·legal i inconstitucional”. Els legisladors consideren que Trump va incitar els seus partidaris a rebutjar el resultat de les eleccions presidencials del 2020, i els va portar a assaltar les sales del Congrés per evitar que Joe Biden fora certificat com a guanyador.

El comité, format per set demòcrates i dos republicans, va votar la setmana passada per unanimitat que Trump declare sobre el seu paper en els disturbis, dins de la investigació a l’assalt violent dels partidaris del polític a l’edifici del Capitoli. L’expresident podria enfrontar-se a càrrecs penals en cas de no comparéixer a la citació.

També et pot interessar

stats