Dimiteix el primer ministre italià per a intentar formar un nou govern

L'executiu de coalició liderat per Giuseppe Conte s'havia quedat sense suport en el Parlament després de l'eixida del partit de Matteo Renzi.

El fins ara primer ministre Giuseppe Conte, en una imatge d'arxiu
El fins ara primer ministre Giuseppe Conte, en una imatge d'arxiu / Reuters

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha presentat la dimissió aquest dimarts per falta de suports en el Parlament a la coalició de govern que encapçala. La crisi va esclatar després que el partit Itàlia Viva (IV), liderat per l'exprimer ministre Matteo Renzi, abandonara la coalició i deixara Conte sense majoria estable per a continuar governant. Conte ha comunicat oficialment la decisió en un consell de ministres i, posteriorment, li ha traslladat la renúncia al president de la República, Sergio Mattarella. El cap de l'Estat ja ha obert una ronda de consultes amb els principals líders polítics del país per a solucionar la crisi.

La dimissió és l'única solució que ha trobat el fins ara primer ministre al carreró sense eixida en què es trobava. Després que el passat 20 de gener superara in extremis una moció de confiança en el Parlament arran de l'abandó d’Itàlia Viva de l'executiu, finalment Conte no ha trobat el suport necessari per a poder governar amb garanties i tirar avant els propers compromisos de l'executiu en la cambra legislativa. L'actual coalició, conformada per l'antisistema Moviment Cinc Estreles (M5S), el Partit Demòcrata (PD, centreesquerra) i Lliures i Iguals (Leu, esquerra), va perdre el suport clau de Renzi el 13 de gener per estar en desacord amb el pla de recuperació per a la pandèmia.

La ronda de consultes que ha obert Mattarella comença aquest dimecres de vesprada i continuarà dijous. La intenció de Conte ara és aconseguir un nou encàrrec del cap de l'Estat per a formar govern, el tercer que tindria Itàlia en dos anys i mig, atesa l'actual falta de suports en la cambra dels diputats i el Senat. Així, intentarà negociar una nova majoria que inclouria l'Itàlia Viva de Renzi, la formació que ha detonat la crisi política, a més d'altres forces centristes.

Els mitjans de comunicació italians coincideixen que les possibilitats de Conte per a formar un nou govern són cada vegada més remotes, perquè no creuen que hi puga haver una reconciliació amb Renzi després de la crisi.

Si no ho aconsegueix, s'obrin dos camins. D'una banda, promoure un gabinet tècnic, amb ell fora del tauler, i per al qual ja circulen noms a Itàlia com ara el de l'expresidenta del Tribunal Constitucional Marta Cartabia, l'economista Carlo Cottarelli o l'actual governador del Banc d'Itàlia, Ignazio Visco. Aquest govern tecnòcrata seria l'encarregat de dirigir el país fins que se celebraren eleccions anticipades al mes de juny. També hi ha la possibilitat que el president Matarella certifique la impossibilitat de formar un nou executiu ara i decidisca directament dissoldre les cambres legislatives per a convocar un nou procés electoral. Seria el tercer en aquesta legislatura. Els sondejos auguren que si hi ha comicis, guanyarien les forces de dreta per majoria absoluta.

En qualsevol cas, amb Conte ja dimitit i fins que prenga possessió el següent gabinet, l'executiu ixent continuarà en el càrrec per a gestionar els assumptes d'actualitat, cosa que inclou l'eventual emissió de decrets llei en casos de necessitat i urgència. Amb la crisi de govern s'atura tota activitat parlamentària, excepte actes urgents com l'aprovació de decrets vençuts. L'activitat ordinària de les cambres es reprendrà només després que el nou govern haja obtingut la confiança del Parlament.

També et pot interessar

stats