El Dia de Solidaritat amb el Poble Palestí crida a la comunitat internacional a atendre la situació al Pròxim Orient

La Comunitat Valenciana és el territori més gran del món declarat espai lliure d’apartheid israelià.

El Dia de Solidaritat amb el Poble Palestí crida a la comunitat internacional a atendre la situació al Pròxim Orient
El Dia de Solidaritat amb el Poble Palestí crida a la comunitat internacional a atendre la situació al Pròxim Orient

Des de 1977, el 29 de novembre es commemora el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí. La data va ser triada perquè aquest dia, en 1947, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució 181, coneguda com la “resolució de la partició”, en la qual s'estipulava la creació d'un “estat jueu” i un “estat àrab” a Palestina, amb Jerusalem com a “cos separat” sotmés a un règim internacional especial. 

Dels dos estats previstos en aquesta resolució, fins al moment solament sols s'ha creat un: Israel. D’aquesta manera, el dia posa el focus en centrar l'atenció de la comunitat internacional en el fet que la qüestió de Palestina encara no s'ha resolt.

En 1975 es va establir el Comité per a l'Exercici dels Drets Inalienables del Poble Palestí, amb l’objectiu d'assessorar l'Assemblea General de l’ONU sobre els programes destinats a l'exercici dels drets inalienables del poble palestí, com el de la lliure determinació sense ingerència externa, el de la independència i la sobirania nacionals, i el de tornar a les seues llars i propietats, de les quals van ser desallotjats.

Actualment, un mur de 731 quilòmetres reblit de punts de control separa Gaza i Cisjordània i parteix més d’un centenar de comunitats palestines. Segons l’UNRWA, l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina, vora cinc milions de palestins viuen en territoris ocupats per israelians, 2,97 milions a Jerusalem est (West Bank) i 1,91 milions a la Franja de Gaza. L’any 2014, 587.000 colons jueus residien en 250 assentaments il·legals.

Conflicte entre Israel i Palestina

Segons la Fundació Pau i Solidaritat, el conflicte entre Israel i Palestina s’ha convertit en una “crisi de drets humans” amb conseqüències humanitàries resultat de l’incompliment reiterat del Dret Internacional Humanitari i de la “violació sistemàtica per part, sobretot, de la força ocupant, l’estat d’Israel, però també per l’acció d’alguns grups palestins i les seues forces de seguretat”. Així, els problemes a Palestina s’han prolongat durant sis dècades.

Actualment, però, la situació de desprotecció que viu la població palestina es basa, principalment, en la fragmentació del territori entre Cisjordània, Jerusalem Est i la Franja de Gaza; en l’estratègia d’expulsió de la població de les seues llars mitjançant la confiscació de les terres, i les restriccions a l’adquisició de propietat, a més de les demolicions de cases i infraestructures. 

La Comunitat Valenciana, territori declarat espai lliure d’apartheid israelià

La Comunitat Valenciana, gràcies a l’acord subscrit per les Corts en juliol, és el territori més gran del món declarat espai lliure d’apartheid israelià.

Entre les mesures que arreplega aquest acord cal destacar la condemna de totes les violències i agressions que s'estan realitzant a Palestina i, especialment, a Jerusalem i en els assentaments de colons israelians en territoris palestins, ja que suposen una violació greu del dret internacional i dels drets humans. 

Per conéixer més informació sobre la situació del poble palestí, podeu llegir les “Cròniques des de Cisjordània” de la periodista d’À Punt Mèdia, Lorena Tortosa, o el fil de twitter d'À Punt Notícies amb l'etiqueta #29NovPalestina, que visibilitza la resistència diària de la comunitat palestina per a mantindre una vida digna front a la ocupació d’Israel. 

 

També et pot interessar

stats