El dia de la invasió russa: 24 hores que han canviat el món

Aquesta va ser la successió d'esdeveniments en el dia en què va començar la invasió d'Ucraïna. Una vegada més, Europa quedava esgarrada per la guerra

Imatge de arxiu de la ciutat ucraïnesa de Mariupol completament arrasada
Imatge de arxiu de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol completament arrasada / Alexander Ermochenko (Reuters)

A les 3 de la matinada (hora GMT) del 24 de febrer del 2022 el president rus Vladímir Putin anunciava l'entrada de tropes russes en territori d'Ucraïna. Començava una "operació especial" que pretenia ser ràpida, però que hui, un any després, s'ha cobrat més de 8.000 vides civils, incomptables baixes militars, ha provocat huit milions de refugiats i ha portat el món a una escalada militar i una crisi econòmica com no se'n veia cap des de la fi de la Segona Guerra Mundial.

La diplomàcia estatunidenca venia ja advertint que la invasió era imminent. Aquesta va ser la successió d'esdeveniments (hores GMT) en el dia en què va començar la invasió d'Ucraïna i, una vegada més, Europa quedava esgarrada per la guerra.

02:50.- El secretari general de l'ONU, António Guterres, apel·la directament al president rus, Vladímir Putin, perquè no llance un atac contra Ucraïna, enmig de repetits informes que apunten a una invasió imminent.

03:00.- Rússia llança una operació militar a l'est d'Ucraïna per a, segons paraules de Putin, protegir les persones "dels abusos i del genocidi" del govern ucraïnés de huit anys ençà.

03:07.- En la reunió extraordinària del Consell de Seguretat de l'ONU, l'ambaixador rus davant Nacions Unides, Vassili Nebénzia, recalca l'objectiu marcat per Putin per a justificar la invasió.

03:31.- El president dels Estats Units, Joe Biden, acusa Vladímir Putin de llançar un atac "no provocat i injustificat" contra Ucraïna i d'apostar per una "guerra premeditada" que provocarà pèrdues "catastròfiques".

04:20.- En el seu discurs d'anunci de l'"operació militar especial" a Ucraïna, Putin insta els militars ucraïnesos a deposar les armes i anar-se'n a casa, i assegura que els qui ho facen podran abandonar lliurement la zona de combats i tornar amb la família.

04:29.- El govern ucraïnés assegura que Ucraïna es defensarà de la invasió i guanyarà.

04:57.- El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, imposa la llei marcial a tot el país després del començament d'una operació militar per part de Rússia.

04:58.- Rússia tanca l'espai aeri a les aeronaus civils a la frontera occidental amb Ucraïna i Bielorússia, segons un avís emés per les autoritats d'aviació russes.

05:08.- L'ONU demana a Rússia fer marxa arrere i diu que "aquesta guerra no té sentit"

05:10.- En un vídeo publicat al seu compte de Telegram, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, informa d'atacs russos contra la infraestructura de les Forces Armades del país.

05:25.- Ucraïna ordena el tancament de l'espai aeri després de l'inici de l'operació militar llançada per Rússia.

05:27.- El president dels Estats Units, Joe Biden, parla amb Volodímir Zelenski, i li promet treballar per a aconseguir la condemna internacional contra l'atac Rússia.

05:31.- L'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) classifica Ucraïna com a zona de conflicte actiu.

05:35.- L'índex borsari rus MOEX suspén totes les negociacions al parquet fins a nova orde, després que Rússia començara una operació militar especial a Ucraïna.

06:00.- El primer ministre britànic, Boris Johnson, assegura en una conversa telefònica amb Zelenski que "Occident no es quedarà de braços plegats" mentre Rússia ataca Ucraïna.

06:22.- Les Forces Armades de Rússia asseguren que han neutralitzat la defensa antiaèria d'Ucraïna i destruït la infraestructura de les bases aèries d'aquest país.

06:46.- El preu del cru Brent per al lliurament a l'abril es dispara per damunt dels 102 dòlars, el valor més alt des de juliol del 2014.

07:02.- El president francés, Emmanuel Macron, demana que Rússia suspenga "immediatament" les operacions militars a Ucraïna.

07:17.- El Banc de Rússia anuncia que prendrà mesures addicionals per a l'estabilització del mercat financer després de la caiguda d'un 10% del ruble, la divisa nacional.

08:17.- Ucraïna assegura que l'exèrcit ha recuperat la ciutat de Sxàstia, a la regió de Lugansk, i ha aniquilat 50 efectius russos.

10:37.- L'OTAN manté una reunió sota l'article 4 de l'Aliança, que s'activa quan un dels països membres se sent amenaçat.

11:00.- L'OTAN anuncia que "no intervindrà" directament a Ucraïna, però actuarà amb un paper "dissuasiu" en països veïns socis de la coalició.

16:21.- L'índex MOEX de la borsa russa tanca amb una caiguda del 33,28% en la primera jornada de la guerra.

18:06.- L'exèrcit rus ocupa l'antiga central nuclear de Txernòbil després de forts combats contra les Forces Armades ucraïneses.

18:55.- La policia de Moscou deté unes 600 persones que van participar en una protesta no autoritzada en contra de la guerra.

20:22.- Els líders de la Unió Europea (UE) acorden noves sancions contra Rússia per la invasió d'Ucraïna, que afecten el sector financer, l'energia, els béns de doble ús, el transport o els visats.

22:55.- El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, informa de la mort de 137 ucraïnesos durant el primer dia de l'atac rus contra el país.

També et pot interessar

stats