Els devastadors sismes de Turquia i Síria ja superen les 20.000 morts
Els bombers i unitats de rescat han alertat que les xifres podrien continuar pujant, ja que moltes persones continuen atrapades davall de les runes
El nombre de morts a causa dels sismes que van sacsejar Turquia i Síria aquest dilluns no deixa de créixer i ja arriba a les 19.362 persones. D'aquest total, 17.134 els han comptabilitzat a Turquia i 3.317 a Síria. A més, hi ha uns 70.000 ferits de diversa consideració.
Les dimensions de la tragèdia creixen per moments i fan difícil quantificar-la. Mentrestant l'ONU alerta que encara hi ha zones a les quals no ha pogut accedir l'ajuda humanitària i els experts temen que puga haver-hi encara desenes de milers de persones davall de les runes.
Segons l'últim balanç que ha donat el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, al seu país hi ha 64.194 ferits i les tremolors han derruït 6.444 edificis. Davant dels casos de saqueig al país, el govern turc ha declarat l'estat d'emergència a les deu províncies afectades, que tindrà una durada de tres mesos, i ha entrat en vigor aquesta vesprada després de rebre el vistiplau del parlament, on el seu partit, l'AKP, té majoria. Aquesta mesura implica que, a partir d'ara, el govern podrà imposar als ciutadans obligacions monetàries, patrimonials i laborals, i es poden limitar o suspendre temporalment els drets i llibertats fonamentals de la ciutadania.
L'oposició siriana denuncia la falta de subministraments
A Síria la xifra oficial de ferits ascendeix a 5.235 persones. Mentrestant les labors de rescat continuen a les cinc províncies del país més afectades amb poques esperances de trobar supervivents. Els rescatadors han alertat que les xifres podrien continuar pujant, ja que moltes persones continuen atrapades davall dels enderrocs en el quart dia d'operacions d'emergència després del sisme inicial registrat dilluns, al qual han seguit moltes rèpliques.
Un responsable de l'encreuament fronterer de Bab al-Hawa ha assegurat que el primer comboi que ha arribat després del sisme no transportava aliments, aigua ni material mèdic, ja que és un enviament rutinari de les Nacions Unides, l'arribada dels quals havia quedat posposada a causa dels sismes. Tampoc han arribat subministraments a les zones de les províncies d'Idlib i Alep, en mans de l'oposició, envoltades de territori en mans d'actors rivals i només accessibles de manera directa des de l'altre costat de la divisòria turca.
Els Cascos Blancs, que lideren les operacions a les zones opositores, han alertat reiteradament de la falta de maquinària per al desenrunament, entre altres materials, i han lamentat que el carregament no incloguera tampoc "equipament especial per als grups de recerca".
L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) a la localitat turca de Gaziantep, fortament colpejada pels sismes, han confirmat que els camions porten material per a ajudar unes 5.000 persones, en una regió amb uns quatre milions d'habitants. La gran majoria dels residents en aquestes zones ja requerien assistència humanitària abans de la catàstrofe, a causa de la guerra interna a Síria.