Els bombers valencians rescaten una jove i el pare atrapats entre els enderrocs a Turquia

Els equips de rescat desplegats a Turquia i Síria han salvat més de 8.000 persones en les últimes hores, quan comencen a acabar-se les possibilitats de supervivència d'uns terratrémols que s'han emportat més de 16.000 vides

En vídeo, el moment en què una cadena humana trau una de les persones rescatades a Turquia pels bombers valencians / Consorci de Bombers de València

Hi ha moments que justifiquen una vida dedicada a una professió. Entre abraçades, somriures i aplaudiments celebraven l'últim, la nit de dimecres, els bombers valencians desplaçats a Turquia. Acabaven de rescatar amb vida una jove de 20 anys [que inicialment s'ha informat que en tenia 12] i el seu pare, de 55, d'entre els enderrocs d'un edifici d'Adiyaman. Estaven a cinc metres davall de terra des de dilluns, més de seixanta hores, a temperatures baix de zero. "Ha sigut molt dur, hem estat sis hores clavats dins per a alliberar-los del formigó", ha relatat a À Punt Moisés Benlloch, de l'ONG valenciana Intervenció Ajuda i Emergències (IAE), que ha efectuat el salvament juntament amb membres de la Unitat de Rescat en Catàstrofes i Emergències (UREC) del Consorci de Bombers de València. 60 efectius componen el dispositiu valencià, al qual s'han incorporat també efectius del Consorci Provincial d'Alacant.

L'alegria dels bombers posava el contrapunt a una nit difícil, ja que també han extret el cos sense vida d'un xic, fill i germà dels rescatats. "La situació és desastrosa, hi ha edificis col·lapsats per tot arreu. Fa molt de fred i el temps corre en contra nostra", ha explicat a la cadena Ser la voluntària d'IAE Merche González. "Arranquem aviat. A veure si ens continua acompanyat la sort, perquè cada vegada és més difícil trobar supervivents. Però continuarem intentant-ho", ha declarat a À Punt Moisés Benlloch.

Poques hores després d'aplegar a Turquia, la matinada de dimecres, el dispositiu valencià ja havia aconseguit rescatar a un primer supervivent, un jove de 26 anys a qui la família donava per mort. L'arribada dels voluntaris d'IAE va ser providencial, ja que el material del servei d'emergències local no podia foradar el formigó. Ha sigut com si haguera ressuscitat per als seus", va explicar el president de l'ONG, Moisés Belloch, sobre la resignació que s'havia apoderat de la família del xic.

Més de 16.000 morts i 68.000 ferits

Aquestes explosions d'alegria intermitents, més de huit mil en les últimes hores només a Turquia, són l'única esperança d'una ciutadania en estat de xoc, que conviu, entre el col·lapse de les ciutats, el dolor pels 16.000 morts i 68.000 ferits que ja han causat els terratrémols de dilluns a l'Anatòlia i la veïna Síria. A les quatre de la matinada es complien 72 hores des dels moviments de màxima intensitat de dilluns, el termini màxim que, segons les veus expertes, pot aguantar amb vida una persona sense aigua ni menjar. Més de 25.000 efectius de rescat turcs i una dotació de voluntaris internacionals desafien, contra rellotge, els límits de la supervivència.

Incertesa a les províncies de Síria rebels a Damasc

Queden milers de persones sota els enderrocs i amb molta incertesa per la situació real en la part siriana, ja que els sismes han colpejat sobretot la zona rebel a Damasc, fora del radar del govern de Bashar al-Ásad, que no els ha enviat efectius de rescat. Les províncies d'Idlib i Alep, fronteres amb Turquia i en mans de l'oposició, sumen més de 1.900 de les 3.000 víctimes mortals que s'estimen a Síria i 400 dels 700 edificis que han col·lapsat.

Un comboi de l'ONU amb ajuda humanitària es dirigeix des de Turquia a Idlib pel pas fronterer de Bab al Hawa, per entregar el primer carregament d'ajuda humanitària a la zona opositora des del sisme inicial, fa quatre dies. La Unió Europea en prepara un altre, valorat en 6,5 milions d'euros per Síria i Ankara, addicional a l'assistència individuals que ja presten els seus estats.

També et pot interessar

stats