La detenció del president de l'Assemblea Nacional tensa encara més les relacions polítiques a Veneçuela

El Servei d'Intel·ligència del país va retindre durant mitja hora Juan Guaidó.

El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, l'opositor Juan Guaidó, en un acte després de la detenció
El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, l'opositor Juan Guaidó, en un acte després de la detenció / Cristian Hernández (Efe)

Agents de la Intel·ligència veneçolana van detindre durant mitja hora el president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó. Aquesta detenció ha disparat les alarmes i encara més la tensió entre l'oposició. Guaidó va reptar Maduro després de la presa de possessió i va intentar presentar-se com a alternativa legítima al govern basant-se en la interpretació d'un article de la Constitució.

Guaidó, de la formació Voluntat Popular (VP), del líder empresonat Leopoldo López, va ser interceptat per agents del Servei d'Intel·ligència (Sebin) a l'autopista que connecta Caracas amb l'estat de Vargas, on es dirigia. La detenció es va conéixer a través de les xarxes socials, quan es va divulgar un vídeo en què es veuen alguns agents quan agafen el control del vehicle.

Una vegada ja en llibertat, Juan Guaidó ha qualificat la detenció de segrest. Segons ha dit, els mateixos agents li van dir que estaven complint una "orde", però que "no sabien què estaven fent". "Em van segrestar, vam estar en un vehicle i vaig poder eixir del segrest perquè hi ha gent que creu en Veneçuela", ha relatat.

El govern de Maduro assegura que ha sigut un acció unilateral

Des del govern de Nicolás Maduro asseguren que la detenció de Guaidó ha sigut un acte unilateral dut a terme per un grup de funcionaris que ja han sigut destituïts. El govern investiga la participació del comissari José Mucura, a qui acusa de "nexes conspiratius amb l'extrema dreta" i d’haver actuat "al marge de la Constitució i de la llei". Un acte que, en opinió del ministre de Comunicació, Jorge Rodríguez, ha sigut aprofitat per Guaidó per a muntar el xou.

L'oposició veneçolana va aconseguir una de les seues victòries més importants quan fa tres anys va obtindre el control de l'Assemblea Nacional, és a dir, l'òrgan legislatiu unicameral del país. Davant aquests resultats, el president Nicolás Maduro va convocar eleccions a una Assemblea Constituent que anul·lara l'anterior. Una maniobra política que l'oposició va considerar il·legítima i per la qual cosa no es va presentar als comicis. En conseqüència, l'Assemblea Nacional Constituent està dominada pel chavisme.

També et pot interessar

stats