Detecten un coronavirus en rates penades russes similar a la covid

Els virus Khosta-1 i Khosta-2 van ser descoberts a Rússia a finals de 2020 i ara s'ha descobert que pot entrar en les cèl·lules humanes

Una colònia de rates penades en una imatge d'arxiu
Una colònia de rates penades en una imatge d'arxiu / À Punt

Un virus descobert recentment en una rata penada russa i similar al SARS-CoV-2 (el virus causant de la covid) és capaç d'entrar en les cèl·lules humanes i seria resistent a les vacunes, però manca d'alguns dels gens que es creu que estan implicats en la patogènesi en humans.

El virus s'ha anomenat Khosta-2 i és un sarbecovirus, la mateixa subcategoria que el SARS-CoV-2 segons indica l'estudi que publica Plos Pathogenes.

Un equip dirigit per la Universitat Estatal de Washington va descobrir que les proteïnes de Khosta-2 poden infectar cèl·lules humanes i són resistents tant als anticossos monoclonals com al sèrum de persones vacunades contra el SARS-CoV-2.

Els virus Khosta-1 i Khosta-2 van ser descoberts en ratpenats a Rússia a la fi de 2020 i en un primer moment semblava que no amenaçaven els humans.

No obstant això, l'autor principal de la investigació, Michael Letko, de la Universitat de Washington, va indicar que en analitzar-lo en profunditat van comprovar que podia infectar les cèl·lules humanes.

L'equip va determinar que el Khosta-1 suposava un baix risc per als humans, però el Khosta-2 mostrava “alguns trets preocupants”, segons un comunicat de la Universitat de Washington.

Igual que el SARS-CoV-2, Khosta-2 pot utilitzar la seua proteïna Spike (S) per a infectar unint-se al receptor ACE2 de les cèl·lules humanes.

Els investigadors van voler determinar si les actuals vacunes podrien protegir contra aquest virus i van comprovar que el sèrum derivat de grups vacunats per a la covid no el neutralitzava.

També van provar amb sèrum de persones que havien sigut infectades per la variant òmicron, però els anticossos tampoc van ser eficaços.

Letko va indicar que “afortunadament el nou virus manca d'alguns dels gens que es creu que estan implicats en la patogènesi en humans”, encara que existeix el risc que es recombine amb un segon virus com el SARS-CoV-2.

“Quan veiem que el SARS-Cov-2 té aquesta capacitat de propagar-se dels humans a la fauna salvatge, i després hi ha altres virus com el Khosta-2 latent en aquests animals, amb aquestes propietats que realment no volem que tinguen, s'estableix un escenari en el qual es continuen tirant els daus fins que es combinen per a fer un virus potencialment més perillós", va dir.

El descobriment de Khosta-2, segons Letko, posa de manifest la necessitat de desenvolupar vacunes universals que protegisquen contra els sarbecovirus en general, i no sols contra les variants conegudes del SARS-CoV-2.

També et pot interessar

stats