El desgel arriba a les dues Corees
Els règims de Pyeongchang i Seül es reuniran en una cimera a Panmunjom, en la zona desmilitaritzada.
El desgel entre les dues Corees avança a pas de gegant. Els governs dels dos estats han acordat celebrar una cimera d'alt nivell a Panmunjom, en la zona desmilitaritzada en la frontera entre els dos països, una àrea que separa Corea del Nord de Corea del Sud. El president sud-coreà, Moon Jae-in, i el de Corea del Nord, Kim Jong-un, parlaran prèviament a través del telèfon roig existent entre Seül i Pyongyang.
Un emissari negociador sud-coreà ho ha anunciat en tornar de Pyeongchang, amb una important delegació sud-coreana, per a preparar les converses i enllestir alguna espècie d'acord per a fer fluides les comunicacions i el diàleg entre els governs dels dos estats. Tot apunta que la primera proposta de Kim Jong-un seria posar sobre la taula una oferta: renunciar a l'arma nuclear si es garanteix la continuïtat del règim comunista del nord. És a dir, el govern del dictador ara es mostra conciliador, després d'anys de tensions al límit. Està disposat a conversar amb els Estats Units i congelar, mentre dialoga, el seu programa nuclear. Era una iniciativa impensable fa només uns mesos, quan Pyongyang feia les últimes proves de míssils de llarg abast.
Política hostil
Política hostil
La base del desgel rau en la necessitat de Corea del Nord d'establir unes bases per al diàleg amb els Estats Units, els dos grans protagonistes de l'escalada de tensió que es va viure a la zona durant els últims anys, a més de les amenaces i insults a dos bandes entre Kim Jong-un i Donald Trump. Insults que arribaven més lluny que els míssils.
Un comunicat oficial de Seül destaca que "el nord ha expressat la seua disposició a mantindre un diàleg sincer amb els Estats Units sobre desnuclearització i la normalització de relacions". I ha afegit que, mentre dure el diàleg, no hi haurà provocacions estratègiques innecessàries com proves nuclears o de míssils balístics.
L'acostament entre les dues Corees va començar amb la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern a Pyongyang el mes de febrer, després que el líder comunista va anunciar, per sorpresa, la disposició del seu país a participar de forma conjunta en la competició internacional com una sola Corea, una Corea només esportiva.
El règim nord-coreà ha exposat clarament la seua disposició a la desnuclearització, han indicat les dues parts en un document conjunt. Mentrestant, la part nord-coreana ha deixat palés que no tindria raó de ser mantindre l'armament nuclear si l'amenaça militar contra el nord s'eliminara i es garantira la seua seguretat, la seguretat del país, del govern i la del líder màxim. El mateix Donald Trump ha destacat que, per primera vegada, en molts anys, s'albira un esforç seriós per a aconseguir acords entre totes les parts concernides.
"El món està mirant i esperant", assegura Trump en el seu compte de Twitter. Seül ha de convéncer Washington d'ara en avant de respondre a l'oferta de diàleg formulada per Pyongyang, sobretot després de la presència el 25 de febrer de Kim Yong-chol, la germana del líder màxim nord-coreà en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics d'Hivern. Els Estats Units continuen escèptics sobre la voluntat del seu enemic consuetudinari, sobre l'apertura de Pyongyang. L'administració Trump assegura voler evitar el que considera els errors de les administracions precedents, sobretot la d'Obama. Administracions que alternaven, segons el president Trump, diàleg i sancions, sense impedir a Pyeongchang dotar-se d'un arsenal nuclear.
David contra Goliat, però David ha actuat, fins ara, buscant el xoc de trens. La nova administració Trump tampoc ha sigut un exemple de seny i temperança.
El futur a mitjà i a llarg termini ens dirà si Kim Jong-un prepara una nova trampa, un nou parany, o es tracta d'una necessitat real de pau a càrrec de les dues parts, dels dos enemics irreconciliables.