Desenes de sirians morts en un atac químic

El govern de Bashar al-Assad torna a ser acusat d'haver usat armes químiques contra la població civil a la ciutat rebel de Douma.

Dos xiquets reben assistència després d'haver inhalat gas sarín llançat sobre Douma per l'exèrcit sirià
Dos xiquets reben assistència després d'haver inhalat gas sarín llançat sobre Douma per l'exèrcit sirià / The White Helmets

Una vegada més, el president sirià és acusat de matar amb armes químiques civils que viuen en zones controlades pels rebels. Les imatges difoses per l'organització de rescat Cascos Blancs són d'una cruesa extraordinària, amb dones i xiquets morts per escales i corredors en edificis que, aparentment, no han patit l'impacte de bombes convencionals. La xifra de víctimes varia segons la font, però algunes ONG eleven fins a 150 el nombre de persones mortes. 

Organitzacions d'ajuda com la Societat Mèdica Sirianoamericana o Ghouta Medical Center, que treballen en zones rebels, informen de quadres de convulsions, còrnies cremades i gent amb bromera a la boca, que serien símptomes d'enverinament per gas sarín, un dels agents nerviosos més coneguts. Segons aquestes organitzacions, helicòpters del govern haurien llançat barrils amb agents nerviosos, en alguns casos sobre hospitals de la ciutat de Douma. 

Altres ONG, com l'Observatori Sirià dels Drets Humans, no confirmen l'atac químic, però sí que informen de la mort d'11 persones sufocades pel fum i la pols de les bombes convencionals.

El govern sirià nega haver usat armament no convencional i, per contra, apunta que la caiguda imminent en les seues mans de l'últim bastió rebel de Ghouta Oriental propicia que els jihadistes escampen rumors falsos. L'agència oficial de premsa siriana, SANA, va encara més lluny i diu que el grup jihadista, Jaysh al-Islam, estava fabricant de forma molt arriscada armes químiques per a frenar l'avanç de l'exèrcit sirià.

Inici de converses

Inici de converses

Rússia ha donat suport a la versió del seu aliat i ofereix especialistes per a investigar què hi ha de veritat en aquesta acusació, una vegada la ciutat estiga sota el control del govern sirià. Hores després de la difusió de la notícia, la televisió siriana ha anunciat l'inici de converses del govern amb Jaysh al-Islam, el grup jihadista que encara controla algunes zones de Ghouta.

Els Estats Units han exigit a Rússia que retire el suport al seu protegit davant d'un atac que han qualificat de terrible, i demanen una resposta immediata de l'anomenada "comunitat internacional".

En 2013, coets amb gas sarín mataren centenars de persones precisament a la mateixa zona, a Ghouta Oriental. L'ONU va confirmar l'ús del gas, però no va acusar ningú. Per a les potències occidentals, no obstant això, va quedar clar que només al-Assad disposava de capacitat militar i tecnològica per a manejar el sarín, un verí que tornà a utilitzar-se a Khan Shaykhun, en 2017, on van morir 80 persones. Aquest atac va donar peu a Donald Trump a llançar míssils de creuer sobre zones de Síria sota control del govern. L'ONU i l'Organització per a la Prohibició d'Armes Químiques han constatat també l'ús per part d'al-Assad d'una altra arma química, la clorina, almenys en set ocasions. 

També et pot interessar

stats