Denuncien davant el Tribunal Penal Internacional crims de lesa humanitat en les manifestacions a Colòmbia

Acusen el president i altres autoritats de no previndre la comissió d'aquests delictes ni castigar-ne els responsables

Manifestants xoquen amb membres de les forces de seguretat durant una protesta a Bogotà, Colòmbia, el passat 28 d'abril
Manifestants xoquen amb membres de les forces de seguretat durant una protesta a Bogotà, Colòmbia, el passat 28 d'abril

Organitzacions socials, ONG i el senador d'esquerres Iván Cepeda han denunciat davant la fiscalia del Tribunal Penal Internacional (TPI) i el Consell de Seguretat de les Nacions Unides crims de lesa humanitat ocorreguts en les manifestacions contra el govern del president colombià, Iván Duque.

A més de Duque, els demandants assenyalen el ministre de Defensa, Diego Molano; el comandant de l'exèrcit, el general Eduardo Zapateiro; i el director de la Policia, el general Jorge Luis Vargas, com a "màxims responsables".

En un comunicat, els querellants diuen que "tenint la capacitat material per a previndre la comissió d'aquests delictes o promoure el càstig efectiu dels presumptes responsables, no ho van fer".

Igualment, responsabilitzen l'expresident Álvaro Uribe (2002-2010) com un dels "principals instigadors" de crims de lesa humanitat que suposadament van ocórrer en les protestes.

Les manifestacions, que van començar el 28 d'abril, s'han cobrat la vida de 42 persones (41 civils i un policia), segons el que s'ha informat a la Defensoria del Poble de Colòmbia.

Segons l'informe, hi ha proves de delictes contra la població civil reflectides en "homicidis, tortures, privacions greus de la llibertat física, violència sexual i desaparicions forçades". "Es van documentar 24 casos d'assassinat i 50 de víctimes de temptativa d'assassinat; 16 víctimes de violència sexual; 11 víctimes de desaparició forçada; 129 víctimes de tortura i 1.365 víctimes de detenció irregular", sosté la denúncia.

En la missiva, els denunciants demanen que s'active la competència del TPI per a conéixer aquests crims, ja que l'estat colombià "no té voluntat d'avançar les investigacions en la comissió d'acusacions de la cambra i altres organismes, a causa de l'excés de concentració de poder al capdavant del president Iván Duque, la qual cosa ha infringit el principi de separació de poders".

També et pot interessar

stats