Nit de caos a Bogotà per les protestes i l'incendi de punts de control policials amb agents dins

El president de Colòmbia demana que la força pública ajude a custodiar els centres policials, on hi ha 2.825 persones detingudes per les protestes, que deixen ja 19 morts

Un manifestant corre durant una protesta contra la reforma tributària del govern a Cali, Colòmbia
Un manifestant corre durant una protesta contra la reforma tributària del govern a Cali, Colòmbia / Juan Bautista (Reuters)

Una turba ha incendiat aquesta passada nit una estació policial a Bogotà a la qual hi havia entre 10 i 15 agents dins que han aconseguit escapar de les flames, mentre que almenys altres 15 llocs policials han sigut objecte de vàndals en una acció que l'alcaldessa de la ciutat, Claudia López, ha qualificat de "brutal".

L'aldarull a Bogotà es produeix vespres d'una nova jornada de protestes convocada per a aquest dimecres per sindicats i organitzacions socials contra la reforma tributària del govern del president Iván Duque. Les protestes violentes van començar el passat 28 d'abril i fins hui han deixat, segons la Defensoria del Poble, 19 morts.

"Les 22 comissions de drets humans que activem han estat prevenint i protegint abusos als ciutadans, però l'escalada violenta d'aquesta nit és brutal", ha dit l'alcaldessa en Twitter. Segons López, a 15 policies "van tractar de cremar-los vius" al Comandament d'Atenció Immediata del barri La Aurora, al sud de la capital colombiana, i ha afegit que hi ha policies als quals han disparat i "ferits amb arma blanca".

El president colombià, Iván Duque, ha destacat que Bogotà ha patit "l'atac de criminals organitzats" que estan sent enfrontats per la força pública. "Rebutgem emfàticament aquests atemptats contra integrants de la policia", ha manifestat a la mitjanit.

Davant la violència desbordada, López ha demanat al ministre de Defensa, Diego Molano, que la força pública "ajude a custodiar" els centres de detenció de la Policia, on hi ha 2.825 persones detingudes per a "evitar que posen en risc la vida dels privats de la llibertat".

Enfrontaments

Els enfrontaments van començar de vesprada en diversos sectors del sud de Bogotà i es van estendre a altres zones on, a la nit, organitzacions socials han denunciat excessos de l'Esquadró Mòbil Antidisturbis de la Policia. Una de les situacions més difícils es va viure a l'oest de la ciutat, on els enfrontaments es van prolongar per hores.

En altres ciutats com Cali, on han sigut assassinades un nombre indeterminat de persones durant les protestes, van continuar els enfrontaments, malgrat que la vespra van morir cinc persones i 33 més van resultar ferides, segons l'alcaldia.

Encara que la violència ha sigut la constant de les manifestacions, la nit del dimarts el so de casserolades va retronar a Bogotà i hi va haver actes pacífics en desenes de llocs on es van reunir manifestants per a rebutjar la repressió policial i la violència que dessagna Colòmbia.

També et pot interessar

stats