Davos, davant del repte de traçar estratègies per a una triple crisi: l'econòmica, l’alimentària i la geopolítica

L'FMI insta els estats a eliminar barreres comercials, modernitzar els sistemes de pagament i avançar en l’energia verda per a recuperar la confiança mundial

Un dels edificis que acollirà les trobades del Fòrum Econòmic Mundial a Davos des d'aquest dilluns
Un dels edificis que acollirà les trobades del Fòrum Econòmic Mundial a Davos des d'aquest dilluns / Arnd Wiegmann (Reuters)

Els líders polítics i executius que mouen l’economia mundial es reuneixen a Davos, que torna a acollir dos anys i mig després el Fòrum Econòmic Mundial. Sobre la taula, les estratègies davant d'una triple crisi: l'econòmica, l’alimentària i la geopolítica.

Coincidint amb aquesta trobada, el Fons Monetari Internacional, l’FMI, ha urgit els estats que adopten mesures per a restaurar la confiança i evitar la fragmentació geoeconòmica, en un context en el qual l'economia s'enfronta "potser" al repte més gran des de la Segona Guerra Mundial, segons puntualitza l’organisme.

En un informe presentat aquest dilluns, l'FMI ha demanat als estats que prioritzen quatre mesures per a restaurar la confiança mundial: la reducció de barreres comercials, la promoció d’acords sobre el deute de països vulnerables, la modernització dels sistemes de pagament transfronterers i afrontar la transformació cap a l'energia verda.

La pandèmia ha fet que el Fòrum de Davos no s’haja pogut celebrar en els últims dos anys i mig.

Malgrat el retard, aquest punt de debat ha guanyat en oportunitat, ja que se celebra en un context de multicrisi: la geopolítica i alimentària derivada de la invasió d’Ucraïna i enmig d'una profunda incertesa sobre les repercussions d'aquesta en l'economia mundial i en la lluita contra el canvi climàtic.

Les perspectives en el sector de l'energia, posat a prova per l'aïllament de Rússia i la interrupció del subministrament de petroli a alguns dels seus compradors habituals, s'abordaran en taules redones amb responsables d'organitzacions, executius d'aquesta indústria i analistes.

Cereals, a l'abast de més població

De la mateixa manera s'intentarà arribar a conclusions sobre com estabilitzar l'economia mundial i, en particular, de quina forma podria revertir-se l'emergència alimentària, que ja és una realitat en nombrosos països, on la crisi d'Ucraïna, sumada a l'impacte del canvi climàtic, han fet que el blat i altres cereals bàsics estiguen a preus inassumibles per a moltes persones.

Frenar l’augment global de temperatures o com afrontar noves crisis sanitàries seran altres de les qüestions que s’abordaran al Fòrum de Davos.

Zelenski demanarà suport per a una eixida diplomàtica

Una de les intervencions més esperades en aquest Fòrum internacional serà la del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. Es té per descomptat que demanarà la unitat del món per a posar fi a la situació que travessa el seu país des que les tropes russes el van envair i demanarà ajuda per a trobar una eixida diplomàtica a la guerra.

En aquesta important reunió no hi haurà representants russos. L’organització ha descartat convidar cap representant del govern ni d'empreses russes.

Primera gran trobada internacional

En condicions normals, Davos és la primera trobada internacional de l'any capaç de reunir en trobades informals presidents, ministres i altres autoritats amb inversors, empresaris i activistes dels drets humans, laborals, del medi ambient, personatges de la cultura i periodistes. S'hi solen fixar les pautes del que pot esperar-se per a la resta de l'any.

També et pot interessar

stats