El preu de la gasolina es manté a l'alça i frega l'1,90 euros per litre

El gasoil, per contra, baixa a 1,88 euros el litre per primera vegada en un mes  

Evolució del preu dels carburants el 2021-2022
Evolució del preu dels carburants l'exercici 2021-2022 / À Punt NTC

El preu de la gasolina ha tornat a pujar en l'última setmana i frega l’1,90 euros per litre. Tot i això, el descompte de vint cèntims per litre aprovat pel govern espanyol ha tornat a evitar que marque un nou màxim històric. Pel que fa al gasoil, ha caigut per primera vegada des de mitjan abril.

Segons les dades que ha difós aquest dijous el Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), la gasolina es ven a Espanya a una mitjana d’1,897 euros el litre, mentre que el gasoil es ven a 1,887 euros. Una vegada aplicat el descompte, el preu baixa fins a 1,69 en el cas de la gasolina i a 1,68 en el dièsel.   

Nou rècord de la gasolina, sense el descompte

Si s'exclou el descompte aprovat fa unes setmanes per l’executiu espanyol en el marc del pla nacional de resposta davant de les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna, la gasolina marcaria un nou rècord;,mentre que el gasoil arribaria al segon preu més alt de la història.

Aquesta nova pujada frena la tendència a la baixa que registraven tots dos carburants després d'un inici d'any en què van encadenar onze setmanes consecutives a l'alça a conseqüència de l'encariment del petroli, una matèria primera el valor de la qual està quedant afectat per la invasió russa d'Ucraïna.

En les últimes setmanes, el petroli ha recuperat la tendència alcista a causa del debat obert en la UE per a acordar un embargament a les importacions de cru rus com a castic per la invasió d'Ucraïna.

Omplir un depòsit de gasoil, díhuit euros més car que al gener

L'escalada de tots dos carburants ha fet que el preu de la gasolina haja augmentat un 15% des que va començar l'any, davant del 25% que s'ha encarit el gasoil.

Amb els preus actuals, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa 93 euros, mentre que de gasoil supera els 92 euros. Això suposa pagar prop de dotze euros més que a principis del 2022 si s'utilitza gasolina i díhuit euros si es tria gasoil.

També et pot interessar

stats