Creuers Carnival, primera empresa demandada als EUA sota la Llei Helms-Burton per operar a Cuba

Trump ha ressuscitat la norma després de 23 anys en suspens per a forçar un canvi polític a Cuba.

Captura de pantalla del web de de creuers Carnival, la primera empresa demandada des que s'ha reactivat la Llei Helms-Burton
Captura de pantalla del web de de creuers Carnival, la primera empresa demandada des que s'ha reactivat la Llei Helms-Burton

Els tribunals federals de Miami han rebut les primeres dues demandes judicials contra una empresa que opera a Cuba, a partir de la reactivació de la Llei Helms-Hurton. Dos ciutadans han denunciat l’empresa de creuers Carnival per l’ús d’instal·lacions portuàries a l’illa, que després de la revolució de 1959 van ser expropiades als seus amos sense compensació.

El govern de Donald Trump ha reactivat aquest dijous la norma, que feia 23 anys que estava en suspens, per a forçar un canvi polític a Cuba.

Han interposat les demandes Javier García Bengoechea, que diu ser el legítim propietari del port de Santiago de Cuba, i Mickael Behn, l’hereu de d’Havana Docks Corporation, una companyia de Kentucky que operava al port de l’Havana fins a la confiscació. 

Els dos han anunciat les demandes en una roda de premsa en què Behn, visiblement emocionat, ha afirmat plorant que, gràcies a la llei, podrà recuperar la propietat “robada” al seu avi. L’advocat Nicolás Gutiérrez, que representa els dos demandants, s’ha mostrat disposat a arribar a un acord amb la companyia “si els ofereixen una compensació”.

Portaveus de Carnival contactats per Efe s’han limitat a assenyalar que el seus creuers continuaran operant a Cuba segons el calendari previst. 

El govern dels Estats Units ha “certificat” almenys 5.913 casos de ciutadans i empreses d’aquest país que podrien acollir-se a aquest tipus de reclamacions a través de la Llei Helms-Burton. Estimen les indemnitzacions en 1.900 milions d’euros que, després de 60 anys d’interessos, ascendirien ara a 8.521 milions.

“Una ofensa al poble cubà” i “una amenaça a la sobirania” 

El president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, ha reaccionat a les demandes amb dures acusacions al govern dels Estats Units a través del seu canal de Twitter. Díaz-Canel les ha qualificades d’una “ofensa al poble cubà” i d’una “amenaça a la sobirania” que contextualitza en el fracàs de la ingerència del govern de Donald Trump en la crisi de Veneçuela. 

“No hi ha força, amenaça o bloqueig” que puga apartar Cuba dels seus “principis solidaris” cap als seus aliats, ha escrit en un altre tuit el president de l’illa caribenya, en referència a les contínues pressions de Washington pel suport al govern del president veneçolà Nicolás Maduro.

També et pot interessar

stats