El coronavirus causa el doble de morts al món de les recollides pels balanços oficials

La Universitat de Washington estima que hi ha 6,9 víctimes reals, mentre que sols se n'ha informat de 3,25 milions

Missatges de record per a les víctimes de la pandèmia en el memorial de la basílica de Guadalupe, en Ciutat de Mèxic
Missatges de record per a les víctimes de la pandèmia al memorial de la basílica de Guadalupe, a Ciutat de Mèxic / Henry Romero (Reuters)

L’impacte de la pandèmia és prou pitjor del que recullen les xifres oficials. El coronavirus ha causat el doble de morts al món de les que reflecteixen els balanços administratius. Almenys així ho assegura un estudi de l’Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitat de Washington, que xifra en 6,9 milions les defuncions vinculades a la Covid-19, mentre que les xifres oficials les situen en 3,25 milions a tot el planeta. 

Segons l’anàlisi d’aquest institut, les defuncions per coronavirus que consten a les xifres oficials són menors que les reals en pràcticament tots els països.

De fet, en el cas d’Espanya, considera que hi ha hagut 123.786 morts reals durant la crisi sanitària, però sols se n'ha informat de 85.365 -encara que el balanç oficial del Ministeri, en el període que aborda l’estudi, fins al mes de maig d’enguany, les xifra en 78.216

En aquesta anàlisi de l’IHME, Espanya està entre els vint països del món amb una xifra més alta de defuncions totals reals des de març del 2020 i fins a maig del 2021, per darrere dels Estats Units, l'Índia, Mèxic, el Brasil o Rússia, que són els que més defuncions reals han tingut durant la crisi sanitària de l’últim any. 

L’estudi de l’institut, depenent de la Universitat de Washington, contempla les víctimes atribuïdes directament al coronavirus i les compara amb l’increment de la mortalitat que han registrat els països on hi ha hagut infeccions, d'acord amb sis condicionants. 

Amb aquest estudi, que mostra les morts reals que ha comportat el coronavirus, l’IHME pretén evidenciar les dificultats per a rastrejar amb precisió l’impacte d’una nova malaltia infecciosa i, al mateix temps, animar els governs a identificar els buits que puguen quedar en els informes oficials.

Així mateix, els impulsors d’aquesta anàlisi confien que els resultats sobre la mortalitat real siga una ferramenta per a organitzar els recursos de la pandèmia. 

Aquest estudi continuarà ampliant-se els pròxims mesos, s’actualitzarà setmanalment i es podrà consultar en línia

També et pot interessar

stats