Corea del Sud i els Estats Units simulen un atac atòmic amb un exercici teòric
La recreació està basada en un possible ús d'armes nuclears per part de Pyonyang i coincideix amb l'escalada de tensió que té lloc a la península de Corea
Corea del Sud i els Estats Units han fet aquesta setmana a Washington un exercici de simulació teòrica —en anglés TTX, sigles de tabletop exercise— basat en la premissa d'un atac nuclear llançat per Corea del Nord. La recreació, que s'ha quedat només en un pla hipotètic, coincideix amb l'escalada de tensió que té lloc en la península aquests dies.
“En crear un guió que inclou l'ús d'armes nuclears per part de Corea del Nord com a reflex de la seua política i l'avanç de les capacitats nuclears que té, les discussions se centraren en la dissuasió i les mesures contra aquesta maniobra, per tal de mantindre la pau i l'estabilitat a la península de Corea”, explica l'Estat Major Conjunt sud-coreà en un comunicat publicat aquest divendres.
Un TTX és una sessió de discussió i debat entre un o diversos equips per a aclarir-ne els rols, i la resposta que s'espera d'una branca o individu concret en cada escenari en què es presente una emergència.
En la recreació, Corea del Sud ha estat representada pel viceministre de Defensa Nacional, Heo Tae-keun, mentre que el costat nord-americà l'han encapçalat el sotssecretari adjunt de Defensa per a Àsia Oriental, Siddharth Mohandas, i el subsecretari adjunt de Defensa per a política nuclear i lluita contra armes de destrucció massiva, Richard Johnson. Ambdues parts coincideixen en la importància de fer “esforços conjunts per a coartar l'ús d'armes nuclears” a Corea del Nord i de “preparar diverses contramesures en temps de pau i tindre disposat un sistema que les implemente”.
Pyongyang: futurs exercicis poden suposar una "declaració de guerra"
Aquesta planificació reflecteix el nivell històric de tensió que es viu a la península coreana després d'un 2022 en què Pyongyang, capital de Corea del Nord, ha dut a terme un nombre rècord de proves d'armes. Els aliats, per la seua banda, han tornat a fer grans maniobres i a desplegar momentàniament actius estratègics estatunidencs. Fa a penes uns dies el règim liderat per Kim Jong-un va disparar tres míssils, un d'ells d'abast intercontinental, i va prometre donar una resposta “sense precedents” a unes actuacions que Seül i Washington planegen portar a terme al març.
Un diplomàtic nord-coreà ha advertit aquest divendres que si els Estats Units continuen amb el desplegament periòdic d'actius estratègics a la península i el pla de celebrar grans maniobres militars amb Corea del Sud, Pyongyang podria considerar aquestes accions com una "declaració de guerra". "L'única manera d'evitar el cercle viciós de l'escalada de la tensió militar a la península de Corea i la regió circumdant és a través d'accions clares", ha indicat el director general d'Afers dels EUA de la cancelleria nord-coreana, Kwon Jong-gun.