Torna la tensió al Pacífic: Corea del Nord llança dos míssils de curt abast al mar del Japó

Els llançaments tenen lloc l'endemà que Corea del Sud i els Estats Units efectuaren maniobres aèries amb dos bombarders estratègics B-1 del Pentàgon

Llançament d'un míssil balístic intercontinental Hwasong-15 a l'aeroport internacional de Pyongyang, aquest diumenge
Llançament d'un míssil balístic intercontinental Hwasong-15 a l'aeroport internacional de Pyongyang, aquest diumenge / KCNA (Reuters)

La mar que separa la península de Corea i el Japó torna a ser escenari d'un episodi més de la guerra freda que el règim de Pyongyang lliura amb les potències prooccidentals de la regió. Corea del Nord ha llançat aquest dilluns, dos dies després de disparar un míssil intercontinental, dos projectils més de curt abast al mar del Japó —anomenat mar de l'Est a les dues Corees—. Aparentment, és una resposta a les maniobres aèries que realitzaren Seül i Washington la vespra, segons detallen mitjans del règim i l'exèrcit sud-coreà.

L'Estat Major Conjunt ha indicat en un comunicat que ha detectat dos míssils balístics de curt abast llançats des de l'entorn de Sukcheon, uns cinquanta quilòmetres al nord de Pyonyang, la capital nord-coreana, entre les 7:00 i les 7:11 h, hora local (onze de la nit de diumenge, en horari peninsular). Els projectils han caigut en aigües del mar del Japó després de recórrer 390 i 340 quilòmetres, respectivament.

D'altra banda, l'agència estatal nord-coreana KCNA informa que a les 7:00 h, hora local, l'exèrcit ha efectuat assajos disparant dos projectils al mar del Japó amb un llançacoets múltiple de 600 mil·límetres, considerat capaç de dur a terme un "atac nuclear tàctic" i de respondre a les capacitats aèries dels aliats. El règim dirigit per Kim Jong-un ja va estrenar aquest llançacoets, un equip d'artilleria de grans dimensions que és una modificació del sistema conegut com a KN-25, per Cap d'Any. Durant la presentació, el líder mateix va assegurar que és capaç de portar caps nuclears tàctics.

Aquests llançaments es produeixen un dia després de les maniobres aèries realitzades per Corea del Sud i els Estats Units, en les quals intervingueren dos bombarders estratègics B-1 del Pentàgon. Aquesta acció dels aliats s'ha produït en resposta al llançament d'un míssil balístic intercontinental Hwasong-15, el segon amb més abast potencial de l'arsenal, per part del Nord dissabte. El projectil va recórrer més de 900 quilòmetres abans de caure en aigües de la zona econòmica especial del Japó, a l'oest de l'illa de Hokkaido.

Els nous dispars nord-coreans es produeixen en un moment en què s'estan ultimant les maniobres regulars de primavera de Seül i Washington. Aquesta setmana porten a cap a més un exercici teòric que simula per primera vegada un atac nuclear nord-coreà. Divendres passat, Pyongyang va prometre una "resposta sense precedents" si els aliats duien a terme les maniobres de primavera, anomenades Freedom Shield i que el règim nord-coreà ha titlat de "preparatius per a una guerra d'agressió".

Davant l'última amenaça de Corea del Nord, el Japó s'ha compromés a treballar conjuntament amb les potències aliades. "El Japó continua recopilant informació i vigilant la situació mentre s'aprofundeix la col·laboració estreta amb els Estats Units i Corea del Sud", ha dit el primer ministre japonés, Fumio Kishida, en declaracions a la premsa aquest dilluns. El govern nipó ha assenyalat també que els darrers llançaments "violen les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU", per la qual cosa el Japó hauria emés ja una protesta al Nord per via diplomàtica.

També et pot interessar

stats