Condemnen més de 200 persones en el juí més gran contra la màfia calabresa 'Ndrangheta

El procés s'ha celebrat en un búnquer construït en un polígon industrial de Lamezia Terme per motius de seguretat

Tres agents de la Policia patrullen pels carrers de Roma
Tres agents de la Policia patrullen pels carrers de Roma / Shutterstock

Més de 200 imputats en el juí més gran contra la màfia italiana de la 'Ndrangheta han sigut condemnats aquest dilluns en la primera sentència del primer macrojudici contra aquesta organització criminal, considerada una de les més fortes i violentes del món. Dels 343 imputats, 131 han quedat absolts o han declarat prescrits els seus delictes. La resta de condemnats, 208, sumen en total uns 2.100 anys de presó, enfront dels 4.744 reclamats per la Fiscalia, segons avancen els mitjans locals.

El judici es va obrir el gener del 2021 contra 343 persones acusades de pertànyer o col·laborar amb la 'Ndrangheta, la màfia del sud de Calàbria, una de les organitzacions criminals més potents i sanguinàries del planeta. Tant és així que el procés s'ha celebrat en un búnquer construït en un polígon industrial de la localitat calabresa de Lamezia Terme per motius de seguretat, però també per a poder acollir els imputats i els equips de la defensa.

Després d'un mes de deliberacions, i després de llegir la sentència durant quasi dues hores, els jutges han condemnat desenes de mafiosos, polítics i autoritats locals. Entre els condemnats a onze anys de presó figura l'exdiputat de Forza Italia, Giancarlo Pittelli, acusat de col·laborar amb l’organització criminal, així com el tinent dels carabiners Giorgio Naselli, a dos anys i mig.

Les condemnes més dures han sigut per al considerat capo de la zona de San Gregorio d'Ippona, Saverio Razionale; el de Sant’Onofrio, Domenico Bonavota; o el del clan Lo Bianco, Paolino Lo Bianco, tots a trenta anys de presó.

Es tracta del procés de major envergadura contra la màfia italiana des de l'històric de Palerm contra la Cosa Nostra siciliana el 1986, que va revelar per primera vegada l'estructura i va asseure al banc dels acusats més de 460 criminals i alguns dels capos. En l'actualitat, la 'Ndrangheta és la màfia més poderosa d'Itàlia i una de les més pròsperes del planeta, perquè factura uns 50.000 milions d'euros a l'any, segons estimen els experts.

També et pot interessar

stats