Detenen a la Comunitat Valenciana onze persones de la màfia calabresa per estafes agrícoles

El grup criminal va arribar a apropiar-se de 5.000 tones de cítrics valorats en més de dos milions d'euros

Imatge d'arxiu d'un vehícle de la Guàrdia Civil
Imatge d'arxiu d'un vehicle de la Guàrdia Civil / Europa Press

Onze persones vinculades a la màfia calabresa han sigut detingudes a la Comunitat Valenciana com a autores d'almenys un centenar de delictes d'estafa en la comercialització de cítrics a Catalunya, Madrid, Múrcia i la Comunitat Valenciana.

L'equip ROCA i l'equip de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil de Sueca les ha detingudes dins de l'operació Truffato, per delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat documental i estafa en diverses comunitats autònomes.

Els detinguts són set homes de nacionalitat italiana que tenen entre 50 i 70 anys, dos dones de la mateixa nacionalitat de 22 i 65 anys, i dos dones espanyoles de 30 i 37 anys.

Aquesta agrupació, vinculada a la màfia calabresa, operava a través de 18 empreses pantalla (companyies sense activitat), que se suposava que es dedicaven a la comercialització de productes agrícoles i comestibles, segons ha informat la Comandància de València.

Una de les estafes que els autors realitzaven de manera habitual era tractar un preu amb els propietaris de finques de tarongers situades en diverses localitas de València i Castelló. Després, s'emportaven el producte i els pagaven amb xecs sense fons.

Aquesta operació, podien dur-la a terme gràcies a la col·laboració de corredors de taronja que s'oferien a fer d'intermediaris a canvi d'uns diners concertats prèviament. Els autors van arribar a aconseguir 5.000 tones de productes cítrics valorats en més de dos milions d'euros.

Una altra activitat delictiva d'aquesta organització criminal es basava a sol·licitar línies de crèdit que mai retornaven. També simulaven robatoris o pèrdues de mercaderia en els transports per carretera des d'Espanya a Itàlia, i cobraven posteriorment de l'assegurança per aquests suposats fets, encara que després es negaven a pagar als transportistes. A més, l'organització falsificava contractes internacionals de mercaderies per al transport de productes agrícoles.

Els diners obtinguts per aquests delictes era blanquejat, després, a través de les empreses pantalla que invertien l'efectiu en la compra de joies, immobles i participacions en altres companyies.

Des de juny, les autoritats han detingut cinc persones a Xeraco i a Tavernes de la Valldigna, i quatre a Daimús i a Palma de Gandia (la Safor). També s'han realitzat registres en instal·lacions de Gandia, Palma de Gandia, el Grau de Gandia, Xeraco i Castelló.

Les persones detingudes tenien antecedents a Espanya i a Itàlia pels mateixos fets, com també per tràfic de drogues i tinença i venda d'armes.

Amb aquesta operació s'han resolt més de cent delictes a les províncies d'Alacant, Almeria, Barcelona, Castelló, Girona, Madrid, Múrcia, Tarragona i València.

També et pot interessar

stats