La conca del Mediterrani es crema: incendis sense control a Grècia, Itàlia i Algèria

El foc s'escampa per les riberes del sud d'Europa i el nord d'Àfrica esperonat per les temperatures extremes de les onades de calor històriques

Una columna de foc s'eleva darrere d'un bloc de vivendes a la ciutat de Ciaculli, prop de Palerm
Una columna de foc s'eleva darrere d'un bloc de vivendes a la ciutat de Ciaculli, prop de Palerm / Efe

Les temperatures extremes d'aquests últims dies han convertit la conca del Mediterrani en un autèntic infern. Nombrosos incendis forestals s'escampen sense control pel sud d'Europa i el nord d'Àfrica, espentats per la calor i la sequedat elevada de l'entorn, i han causat ja una bona quantitat de víctimes mortals. Els països amb què més s'acarnissen les flames a hores d'ara en les dues riberes mediterrànies són Grècia, Itàlia i Algèria.

Cinc víctimes a Itàlia

A l'illa italiana de Sicília, al sud del país, diversos focs durant la matinada del dimarts s'han escampat a tota velocitat. Els equips d'emergència han localitzat cinc cadàvers totalment carbonitzats als afores de la ciutat de Palerm, envoltada per flames, un fet que obligà a tancar l'aeroport durant tot el matí d'ahir. Després d'una setmana amb temperatures que han arribat als 46 graus per l'onada de calor anomenada Caront, el foc s'ha estés en tota l'illa i s'aproxima a localitats turístiques com Catània i Taormina, mentre les autoritats demanen a la població que evite eixir a l'aire lliure per risc d'intoxicació.

A Cinisi, una població situada a pocs quilòmetres de l'aeroport de Palerm, han trobat els cadàvers de dos ancians de 77 i 75 anys que vivien en una xicoteta casa en condicions precàries. Els serveis d'emergència també han confirmat la mort d'una altra dona de 88 anys, que patia problemes de salut i a qui els equips de rescat no van poder assistir per la ferocitat de les flames. A més, dos guardaboscos estan ingressats a l'Hospital Cívic de Palerm amb cremades de primer a tercer grau.

Segons la premsa local hi ha més de 1.500 persones desplaçades de localitats com Alimenusa, Gangi, Blufi, Misilmeri, Cefalú, Bolognetta, Santa Flavia, Villabate, Partinico, San Cipirello i Corleone, on alguns habitatges han quedat completament devorats pel foc. Així mateix, es mantenen tancats diversos trams de les autopistes que connecten Palerm amb altres punts de Sicília com Messina i Mazara del Vallo. En el costat oposat de l'illa, a l'est, s'ha iniciat el desallotjament de nombroses viles edificades entorn de la localitat de Taormina, punt central del turisme italià en plena temporada estival.

Grècia: focs fora de control en tres illes

D'altra banda, Grècia continua lluitant contra els grans incendis que assolen les illes de Rodes, Corfú i Eubea. Gran part continuen aquest dimecres fora de control, amb milers de bombers i voluntaris treballant a estall per a mantindre a ratlla i reduir les flames. Al voltant de 70.000 turistes han abandonat les illes entre diumenge i dilluns. Alguns xicotets empresaris ho han perdut tot.

Uns 270 bombers amb 55 vehicles lluiten per nové dia consecutiu contra el gran foc de Rodes, que ha cremat ja més de 14.000 hectàrees de bosc, a més de devastar diversos habitatges i matar un nombre d'animals encara no quantificat. Unes 19.000 persones, entre elles 7.000 turistes, foren evacuades durant el cap de setmana i traslladades a llocs segurs de l'illa, la novena més gran del Mediterrani.

A l'illa d'Eubea, al nord-est d'Atenes, dimarts van morir dos pilots en estavellar-se un avió cisterna que participava en les tasques d'extinció del foc. La situació ha millorat una mica aquest matí. Els bombers lluiten contra xicotets focus dispersos, però temen que es revifen perquè s'esperen forts vents al llarg del dia.

A Corfú, en el nord-oest del país, un altre gran incendi forestal segueix fora de control per quart dia consecutiu. Les flames es van propagar dimarts cap a la costa nord de l'illa, cosa que va obligar les autoritats a evacuar almenys quatre pobles costaners, mentre que en la localitat de Lutses s'han cremat diversos habitatges.

A més, s’han declarat dos incendis nous la vesprada d’aquest dijous a Grècia central, que han desencadenat ràpidament l’evacuació de diverses localitats.

Una de les regions afectades és Magnèsia, des d'on s’han traslladat els habitants de tres localitats fins a un lloc segur. La Policia ha decidit interrompre el trànsit en el tram de l’autovia Atenes-Salònica que travessa la regió.

Mentrestant, un altre gran incendi s'ha declarat pràcticament en els límits del teixit urbà de la ciutat de Làmia, la capital de la regió de Ftiòtide, també a Grècia central, on aquesta vesprada s'han detectat desenes de nous focus de foc.

Segons el Servei Meteorològic Nacional, aquest dimecres s'esperen temperatures extremes, amb fins a 46 graus a Grècia, mentre que els forts vents persistiran en diverses regions del país. A partir de demà i després de setmanes d'una onada de calor sense precedents, les temperatures baixaran significativament, estima l'ens.

Tragèdia a Algèria

Arbres i cotxes cremats en una zona devastada pel foc a Bejaia, Algèria
Arbres i cotxes cremats en una zona devastada pel foc a Bejaia, Algèria / Ramzi Boudina (Reuters)

A la ribera africana, Algèria és el país més colpejat pel foc. L'onada d'incendis afecta diverses regions i ha provocat almenys 34 víctimes mortals, entre les quals hi ha deu militars que quedaren atrapats per les flames durant l'operatiu d'evacuació, i una xifra indeterminada de ferits. A més, vora 1.500 persones han abandonat les cases per por que els focs continuen creixent a causa del fort vent que bufa a la regió. Alguns han mort intentant fugir de les flames. Segons les autoritats algerianes, dimarts detingueren dènou persones per estar presumptament implicades en els incendis, que es van iniciar el diumenge passat en el nord-est del país i que han obligat a declarar l'alerta taronja en cinc províncies costaneres: Jijel, Skikda, Annaba, El Tarf i Guelma.

Els mitjans aeris, la millora de les condicions climatològiques i la reducció dels forts vents en les últimes hores han permés les tasques d'extinció i de moment queden tretze incendis actius en set assentaments del nord i l'est del territori d'un total de 97 que es van registrar durant la nit del diumenge, principalment a la regió forestal de Cabília.

També et pot interessar

stats