La Comissió Europea expedienta Hongria i Polònia per discriminar el col·lectiu LGTBIQ

Viktor Orbán acusa la UE de "vandalisme legal" per actuar contra la seua llei, que prohibeix parlar d'homosexualitat als col·legis i en els mitjans de comunicació

L'eurodiputada alemanya Terry Reintke i el francés Pierre Karleskind, a Brussel·les, en suport a la resolució pels drets LGTIBQ en una imatge d'arxiu
L'eurodiputada alemanya Terry Reintke i el francés Pierre Karleskind, a Brussel·les, en suport a la resolució pels drets LGTBIQ, en una imatge d'arxiu / Stephanie Lecocq (Efe)

La Comissió Europea (CE) ha obert procediments d'infracció contra Hongria i Polònia per discriminar el col·lectiu LGTBIQ. El procediment contra Hongria està motivat per la polèmica llei que prohibeix parlar d'homosexualitat als col·legis i en els mitjans de comunicació, mentre que el de Polònia es deu a la declaració de "zones lliures d'ideologia LGTB".

En concret, Brussel·les ha enviat a Budapest i Varsòvia cartes d'emplaçament, el primer pas en el procediment d'infracció, que en última instància pot acabar davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La CE ha destacat en un comunicat que els expedients estan relacionats amb "la igualtat i la protecció dels drets fonamentals".

El 23 de juny, Hongria va publicar una llei que ja han criticat les institucions comunitàries i gran part dels estats membres pel fet que imposa mesures restrictives i discriminatòries contra la comunitat LGTBIQ. La norma prohibeix o limita l'accés de les persones menors de díhuit anys a continguts que promoguen o exposen la denominada "divergència respecte de la identitat personal corresponent al sexe en el moment del naixement, el canvi de sexe o l'homosexualitat".

La CE assenyala que la protecció dels menors és "un interés públic legítim que la UE comparteix i persegueix", però recalca que Hongria no ha aconseguit explicar el motiu que l'exposició de menors a contingut LGTBIQ "com a tal siga perjudicial per al seu benestar o no estiga en línia amb el millor interés" dels menors.

Per tant, ha optat per expedientar Hongria, ja que considera que la legislació viola "una sèrie de normes de la UE", com la directiva de serveis de comunicació audiovisual, la directiva sobre comerç electrònic o els principis del Tractat sobre el Funcionament de la UE relatius a la lliure prestació de serveis i a la lliure circulació de béns. La CE creu, igualment, que la llei hongaresa viola la dignitat humana, la llibertat d'expressió i d'informació, el dret al respecte de la vida privada i el dret a la no discriminació.

Pel que fa a Polònia, l'expedient es va obrir perquè, des de 2019, municipis i regions del país van adoptar resolucions sobre la creació de "zones lliures d'ideologia LGTB". A la CE li preocupa que aquestes declaracions violen el dret comunitari quant a la no-discriminació per motius d'orientació sexual.

Orbán reacciona i acusa la UE de "vandalisme legal"

El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, ha qualificat de "vandalisme legal" el procediment obert per la Unió Europea contra aquest país per discriminar el col·lectiu LGTBIQ. "Això és vandalisme legal, un rebombori. Tant el dret familiar com l'ensenyament són competència nacional i volen iniciar procediments en aquests temes", ha afirmat Orbán per a defensar la llei aprovada recentment que vincula la pederàstia amb l'homosexualitat.

"És vergonyós que la Comissió Europea demane que modifiquem la nostra llei d'ensenyament", ha dit Orbán, que ha insistit que Brussel·les vol aconseguir que a Hongria es deixe entrar a les escoles les organitzacions LGTBIQ.

El govern hongarés assegura que la seua llei defensa els menors i el dret dels pares d'educar els seus fills com consideren millor.

També et pot interessar

stats