Comença l'alto el foc unilateral ordenat per Putin a Ucraïna que Zelenski qualifica de "tapadora"

Les autoritats ucraïneses afirmen que els atacs russos a la regió oriental de Lugansk continuen malgrat la treva

Un resident ucraïnés camina entre les runes a Bakhmut, ciutat a la província del Donetsk
Un resident ucraïnés camina entre les runes a Bakhmut, ciutat de la província de Donetsk / Anna Kudriavtseva (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de gener 2023 - 11:07 Actualitzat: 06 de gener 2023 - 20:57

La treva temporal de 36 hores que el president rus, Vladímir Putin, ha imposat sobre Ucraïna —país que manté envaït des de finals de febrer— ha començat aquest divendres a les 12 del migdia hora de Moscou (10:00 en l'horari peninsular espanyol). Justifica la mesura amb motiu de Nadal, festivitat que els creients ortodoxos celebren el 7 de gener.

Aquesta breu parada en l'ofensiva bèl·lica ja està en vigor al llarg de tota la línia del front a Ucraïna, tal com ha informat el Kremlin. Segons la nota de la presidència russa, la decisió de Putin és en resposta a la crida del patriarca de l'Església ortodoxa russa, Ciril, d'establir un alto el foc perquè els creients puguen celebrar la festivitat. "Pel fet que a la zona d'accions militars viu un gran nombre de ciutadans ortodoxos, cridem la part ucraïnesa a declarar un règim d'alto el foc per a permetre'ls acudir als temples la vespra de Nadal i el dia de Nadal", assenyala el comunicat oficial.

Des d'Ucraïna la resposta ha sigut clara: la "treva temporal" arribarà una vegada que Rússia isca dels territoris ocupats. El dirigent del país, Volodímir Zelenski, acusa Moscou de voler "usar el Nadal com una tapadora" per a detindre l'avanç de l'exèrcit ucraïnés al Donbass i acostar equips i municions russes a les seues posicions. "Què portarà això? Només un altre augment en el nombre de morts", ha denunciat Zelenski en l'habitual discurs que fa cada nit. I ha insistit que "tot el món sap com el Kremlin empra les parades en la guerra per a continuar-la amb vigor renovat", ha dit.

Segons ha advertit el cap del règim ucraïnés, per a acabar la guerra "més ràpid" el que cal "és que els ciutadans de Rússia troben el coratge per a alliberar-se de la vergonyosa por a un home al Kremlin, almenys durant 36 hores, almenys per Nadal". Ha recordat que el 15 de novembre es va presentar la fórmula de la pau d'Ucraïna i que un dels punts del text preveu la retirada de les tropes d'ocupació russes d'Ucraïna. "Aquesta és una forma garantida i fiable de cessar el foc, detindre les baixes i la guerra en general", ha afirmat, alertant que "des del matí d'aquell dia, el nombre de soldats russos morts va ser de 82.000".

Occident també desconfia d'una treva "hipòcrita"

L'alto el foc de Putin ha despertat igualment desconfiança en les principals potències occidentals, principalment la Unió Europea i els Estats Units, que el consideren "hipòcrita i fals". En aquests termes l'ha qualificat, de fet, el president del Consell Europeu, Charles Michel, que ha subratllat que l'única manera de restablir la pau i la seguretat a Ucraïna és a través de la retirada de les tropes russes. "Hi ha un agressor: el Kremlin. I una víctima: el poble ucraïnés. La retirada de les tropes russes és l'única opció seriosa per a restaurar la pau i la seguretat", ha dit Michel a través del seu compte en Twitter. "L'anunci d'un alto el foc unilateral és tan fals i hipòcrita com les annexions il·legals i grotesques i els referèndums que les acompanyen", ha insistit el president del Consell Europeu.

També el Pentàgon s'ha mostrat escèptic davant de l'anunci de Putin. "Crec que hi ha un escepticisme significatiu tant ací als Estats Units com en el món, atés l'historial llarg de Rússia de desinformació i propaganda", ha dit aquest dijous el portaveu, el general de brigada Pat Ryder, en una roda de premsa en què li han preguntat sobre el cas. Segons ha subratllat, si Moscou estiguera interessat de veritat en un cessament de les hostilitats, hauria de retirar-se d'Ucraïna "immediatament", i ha remarcat: "Rússia sembla que és molt bona a l'hora d'exportar la violència; no sembla que siga tan bona a l'hora d'exportar la veritat. Així és que ja veurem".

“No us cregueu ni una sola paraula dels ocupants”

Les autoritats ucraïneses han afirmat aquest divendres que els atacs russos a la regió oriental de Lugansk continuen malgrat la treva de 36 hores anunciada unilateralment per Moscou amb motiu del Nadal ortodox.

Segons el governador de Lugansk, Serhí Haidai, en les tres primeres hores de l'alto el foc l'artilleria russa ha disparat en catorze ocasions al front i les forces russes han assaltat una localitat en tres ocasions.

Per la seua part, la viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk, ha acusat Rússia de planejar atacs contra esglésies als territoris sota el seu control per a atribuir-los-les a les forces ucraïneses. "No us cregueu ni una sola paraula dels ocupants. Si és possible, eviteu acudir a les esglésies en zones on hi ha bombardejos, perquè els ocupants usaran la gent com a objectiu d'atacs terroristes", ha advertit, en declaracions televisades.

Per la seua banda, el Ministeri de Defensa rus ha assegurat, després d'entrar en vigor l'alto el foc, que les tropes russes es limiten de moment a respondre a atacs ucraïnesos.

L'ONU, en tot cas, no ha detectat "combats d'importància" en les últimes hores a Ucraïna. Preguntat sobre aquesta treva —­rebutjada pel govern de Kíiv— el portaveu de l'ONU, Stéphane Dujarric, ha dit que no han rebut del seu personal sobre el terreny "informes de combats d'importància".

En tot cas, ha puntualitzat que no estan "monitorant totes les línies del front", ja que l'ONU no té accés a una gran part de les zones de l'est ucraïnés ocupades per l'exèrcit rus.

També et pot interessar

stats