Putin ordena un alto el foc de 36 hores a partir del 6 de gener

Ucraïna refusa la treva fins que Moscou no retire les seues tropes dels territoris ocupats

Putin ordena un alto el foc de 36 hores a partir del 6 de gener

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat aquest dijous, 5 de gener, un alto el foc de 36 hores a partir de les 12:00 hores de Moscou (09:00 GMT) de demà divendres, que s'aplicaria al llarg de tota la línia del front a Ucraïna, segons ha informat el Kremlin.

Segons la nota de la Presidència russa, la decisió del cap de l'Estat és en resposta a la crida del patriarca de l'Església ortodoxa russa, Kiril, d'establir una treva de Nadal, que els creients ortodoxos celebren el 7 de gener.

Es tractaria del primer alto el foc des que va començar la guerra amb Ucraïna, el 24 de febrer del 2022, i que ha costat la vida a més de 7.000 civils en deu mesos, segons el seu govern.

Precisament aquest avís arriba mentre Rússia intenta capturar Bakhmut, bastió ucraïnés a la regió oriental de Donetsk, i les autoritats de Kíiv acorden amb els seus aliats occidentals nous subministraments d'armament, claus per a l'anunciada contraofensiva de la primavera. Els bombardejos constants i el foc d'artilleria han destruït més del 60% de la ciutat, que va arribar a tindre més de 70.000 habitants.

En tot aquest temps, Moscou no ha canviat el seu discurs de “desnazificació i desmilitarització” d'Ucraïna; i les noves realitats territorials són l'annexió el setembre passat de quatre regions ucraïneses, Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson, a més de Crimea, annexionada en 2014.

Ucraïna diu que hi haurà treva quan Rússia abandone els territoris ocupats

Mikhailo Podoliak, assessor de l'oficina presidencial ucraïnesa i una de les figures més pròximes al president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha declarat aquest dijous, en resposta a l'anunci de Moscou, que només hi haurà una "treva temporal" quan Rússia abandone els territoris ocupats.

En el seu compte de Twitter, ha recordat que Ucraïna no està atacant un país estranger, sinó defenent el seu territori i ha demanat al govern rus que "guarde la seua hipocresia".

També et pot interessar

stats