Comença la cimera informal dels líders de la UE per a debatre el reforç de fronteres i el Brexit

La reunió servirà per a discutir la proposta de la Comissió de reforçar amb 10.000 policies la Guàrdia Europea de Fronteres.

Quasi tots els líders europeus van iniciar els contactes ahir amb un sopar
Quasi tots els líders europeus van iniciar els contactes ahir amb un sopar / Efe

Els líders de la Unió Europea han iniciat aquest dijous, 20 de setembre, una reunió informal per a debatre sobre la seguretat en la Unió, inclòs el reforç de les fronteres exteriors i la negociació del Brexit.

La reunió, en què no es prendran decisions, servirà perquè per primera vegada els caps d'Estat i de govern discutisquen la proposta de la Comissió Europea de reforçar amb 10.000 policies la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes i per revisar els contactes sobre el Brexit, amb l’objectiu d’arribar a un acord pròximament que permeta complir el calendari previst.

Quasi tots els líders europeus van iniciar els contactes ahir amb un sopar, on es va constatar la desunió entre els estats sobre la gestió dels fluxos migratoris dins de la Unió Europea. Tot i això, mandataris van assegurar que “l’arribada d'immigrants irregulars a Europa s'ha reduït de manera dràstica als nivells anteriors a la crisi gràcies al treball realitzat fins ara".

Hi ha "un acord" entre els dirigents sobre la necessitat de "reforçar la cooperació amb tercers països, inclòs Egipte, i de celebrar una cimera entre la UE i els països de la Lliga Àrab, proposada pel president del Consell Europeu (CE), Donald Tusk. El president del CE té previst tractar aquest assumpte amb el president d'Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, diumenge en una reunió a Nova York, van indicar.

Valoracions sobre l’estat del Brexit

Els mandataris europeus també van escoltar la primera ministra britànica, Theresa May, que no participa en la cimera informal. May els va posar al dia sobre la "visió del Regne Unit" en les negociacions del Brexit.

La primera ministra britànica va defendre la proposta sobre la futura relació bilateral que va consensuar amb el seu govern al juliol passat a la residència oficial de Chequers i que va causar la dimissió de dos ministres partidaris d'un Brexit dur, David Davis i Boris Johnson.

El primer ministre de Malta, Joseph Muscat, ha assegurat que hi ha una visió "quasi unànime" entre els líders de la UE perquè el Regne Unit convoque un segon referèndum. En declaracions al programa Today de BBC Radio 4, Muscat ha subratllat que qualsevol acord d’eixida a què arriben Londres i Brussel·les serà “menys bo” que la permanència en la Unió.

També et pot interessar

stats