La colpidora intervenció d'una diputada xilena supervivent d'un càncer de mama: "Vaig sentir culpa per poder curar-me"

Alejandra Pérez és una de les 155 persones encarregades de redactar una nova constitució per al país i amb aquesta exposició reivindica la necessitat d'enfortir el sistema de salut públic perquè arribe a totes les persones

La diputada Alejandra Pérez, durant la intervenció en l'Assemblea Constituent

Una diputada de l'Assemblea Constituent de Xile, Alejandra Pérez, ha eixit al faristol amb el pit nu per a cridar l'atenció sobre el càncer de mama que va patir. Amb el seu discurs ha donat el tret d'eixida a les tasques per a elaborar el nou text constitucional del país i deixar arrere definitivament l'era del dictador Augusto Pinochet. De la redacció haurà d'encarregar-se ella i 154 persones més. 

Durant la commovedora intervenció la diputada, que no portava samarreta, ha mostrat públicament les cicatrius que li han quedat en el cos després de les mastectomies que li van practicar per a superar el tumor. En el pit es podia llegir la frase "Fins que pague la pena viure". 

El càncer de pit és la primera causa de mort oncològica entre les dones a Xile, on cada any moren entorn de 1.500 víctimes, segons xifres oficials. En aquesta malaltia ha basat Alejandra Pérez la seua campanya per a convertir-se en constituent a Xile, reivindicant un millor sistema de salut públic. "Vaig sentir culpa des del diagnòstic, culpa per poder curar-me, per poder tindre un llit en un sistema privat de salut i culpa per aquelles que no tenen diners per a una mamografia", ha lamentat en el discurs pronunciat en l'Assemblea Constituent. "Per què he de sentir culpa —prosseguia— si tots hauríem de tindre dret a la salut? Dret que s'ha de traduir en dret a la vida".

El procés constituent a Xile es va plantejar com la via política per a amainar la crisi social més gran dels 31 anys de democràcia que encadena el país. Un moviment que va començar amb manifestacions massives el 2019. Milers de persones coparen els carrers durant més d'un any per a reivindicar un model socioeconòmic més just que acabara amb les fortes desigualtats del país i que garantira serveis bàsics com la salut, les pensions o l'educació. En cas d'aprovar-se en un plebiscit d'eixida, la nova constitució xilena substituiria l'actual, vigent des de la dictadura d'Augusto Pinochet (1973-1990) i vista per gran part de la societat xilena com l'origen de les greus desigualtats del país.

La diputada Alejandra Pérez és un dels rostres més coneguts de la Llista del Poble, un grup heterogeni d'independents conformat per activistes, mestresses de casa i professionals que van emergir d'aquestes protestes socials de 2019. Foren la gran sorpresa de les eleccions constituents del maig passat, ja que es convertiren en la tercera força més votada.

També et pot interessar

stats