Colòmbia assoleix una fita històrica amb la despenalització de l'avortament

Adopta un model mixt que permet l'avortament lliure fins a les 24 setmanes i a partir d'eixa data només si hi ha perill per a la vida de la mare o el fetus i en cas d'incest o violació

Dones celebren a Bogotà la despenalització parcial de l'avortament a Colòmbia
Dones celebren a Bogotà la despenalització parcial de l'avortament a Colòmbia / Carlos Ortega (Efe)

L'emoció de la decisió històrica de la Cort Constitucional de Colòmbia de despenalitzar l'avortament fins a les 24 setmanes ha continuat de la mà de les feministes que han impulsat la demanda i de les dones que les han secundades en els carrers. Enfront de la seu de la Cort a Bogotà, un centenar de dones joves, amb els característics mocadors verds, han corejat eslògans que ja s'han fet realitat: "És legal, és legal, l'avortament a Colòmbia és legal".

Han calgut ni més ni menys que 500 dies per a conéixer la decisió de la Cort Constitucional colombiana. El país adopta un model mixt pel que fa a aquesta qüestió. Es permet l'avortament lliure fins a les 24 setmanes i a partir d'eixa data només si hi ha perill per a la vida de la mare o el fetus i en cas d'incest o violació.

"Li estem entregant una cosa històrica al moviment de drets reproductius mundial des del sud global, des de Colòmbia", ha anunciat la directora regional del Centre de Drets Reproductius, Catalia Martínez Coral, en una roda de premsa del moviment Causa Justa per l'eliminació del delicte d'avortament. Ella és una dels cinc caps visibles d'un moviment que integra més d'un centenar d'organitzacions feministes i que va impulsar la demanda davant la Cort Constitucional.

Aquest passat dilluns, amb el vot favorable de cinc magistrats i altres quatre en contra, el tribunal va decidir no traure el delicte de l'avortament del Codi Penal, com reclamava la demanda, però sí que permet a les dones interrompre de manera voluntària el seu embaràs fins a les 24 setmanes.

"La decisió és històrica perquè posa a Colòmbia no tan sols a l'avantguarda d'Amèrica Llatina i el Carib, sinó de quasi totes les regions del món" Ana Cristina González Vélez - Metgessa i pionera de Causa Justa

Des d'ara qualsevol dona que vulga interrompre el seu embaràs a Colòmbia ho pot fer si no han transcorregut més de 24 setmanes, encara que les organitzacions són conscients que el sistema sanitari tardarà un temps a adaptar-se. Igualment, creuen que es necessita molta formació entre el personal sanitari i socialització perquè les mateixes dones coneguen els seus drets.

Entre el 80 i el 85% dels avortaments a Colòmbia ocorren en el primer trimestre, segons han recordat des de Causa Justa, mentre que un 10 o 15% es practiquen més tard i a penes un 2% es duen a terme en el tercer trimestre.

"Les que necessiten un avortament en el segon o tercer trimestre de l'embaràs són les que enfronten les situacions més crítiques, més difícils, les més vulnerables, les més espantades, maltractades i ignorades", recorda la metgessa.

Menys del 10% dels 400.000 avortaments que succeïen al país tenien lloc dins del sistema de salut, per la qual cosa els reptes que té Colòmbia són immensos, sobretot per a aconseguir que les complicacions per avortament deixen de ser la quarta causa de mortalitat materna.

També et pot interessar

stats