El coet espacial nord-coreà cau a la mar després que s'activara l'alerta a Seül i Okinawa

El Japó, Corea del Sud i els Estats Units consideren aquesta acció com un assaig encobert de míssils i denuncien que vulnera les resolucions de l'ONU

L'exèrcit sud-coreà recobra en la mar un fragment del coet nord-coreà que es va estavellar en la mar Groga a uns 200 quilòmetres de l'illa d'Eochon
L'exèrcit sud-coreà recobra en la mar un fragment del coet nord-coreà que es va estavellar en la mar Groga, a uns 200 quilòmetres de l'illa d'Eocheong / Estat Major Conjunt sud-coreà

El llançament fallit d'un coet espacial nord-coreà ha provocat aquest dimecres l'activació dels sistemes d'alerta ciutadana a Seül i a les illes japoneses d'Okinawa i ha comportat la condemna del Japó i Corea del Sud, que consideren aquesta acció com un assaig encobert de míssils.

A les 6:41 hora local (21:41 GMT del dimarts) els telèfons dels habitants de Seül van començar a vibrar i les megafonies de cada barri a tronar amb missatges instant els ciutadans a "preparar-se per a l'evacuació" amb motiu del llançament del coet.

Quasi al mateix temps les autoritats de la prefectura japonesa d'Okinawa van emetre també per mòbil i megafonia un missatge que indicava que un projectil "havia sigut aparentment llançat des de Corea del Nord" en direcció a aquesta regió i recomanava "refugiar-se dins d'un edifici o en instal·lacions subterrànies".

Segons els mitjans nord-coreans, el règim, que havia notificat al començament de la setmana que llançaria un coet per a posar en òrbita un satèl·lit de reconeixement militar en els pròxims dies, va fer enlairar l'artefacte a les 6:27 (21:27 GMT del dimarts) des de la base de llançaments espacials de Sohae.

Disculpes per l'alerta

El Japó va retirar l'alerta al cap de pocs minuts d'activar-la en considerar que no existia risc d'impacte en el seu territori, mentre que el Ministeri de l'Interior sud-coreà va indicar que l'alerta es va emetre per error a Seül (el coet va volar a més de 200 quilòmetres de distància de la capital sud-coreana), i l'Ajuntament es va disculpar per "la confusió" generada.

Després de tot el renou causat, l'Estat Major Conjunt sud-coreà va informar que el coet havia caigut en la mar Groga (anomenada mar de l'Oest en les dues Corees), a uns 200 quilòmetres a l'oest de l'illa d'Eocheong "a causa d'un vol anormal".

Autoritats sud-coreanes i nipones ja havien indicat en aquest moment que el coet havia desaparegut del radar abans del que es preveia.

De seguida, els mitjans nord-coreans van confirmar que el Chollima-1, el nou tipus de coet espacial que transportava el satèl·lit Malligyong-1 (Telescopi-1 en coreà), es va estavellar en la mar Groga després que se separara la primera fase del projectil i fallara l'encesa del motor de la segona fase.

Condemna del Japó, Corea del Sud i els EUA

Les autoritats a Seül, Tòquio i Washington han condemnat amb duresa el llançament en considerar que en realitat es tracta d'una prova encoberta per a testar tecnologies de míssils balístics, cosa que castiguen les resolucions de l'ONU que pesen des de 2006 sobre Pyongyang.

El Consell de Seguretat Nacional sud-coreà ha assenyalat que el llançament "ha sigut una greu violació de les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i una provocació seriosa que amenaça la pau i la seguretat en la península coreana i en la comunitat internacional".

"Aquest llançament, siga d'un satèl·lit o d'un míssil, viola les resolucions de l'ONU i, per tant, no podem acceptar-lo", ha dit per la seua part el ministre nipó de Defensa, Yasukazu Hamada.

Un dels portaveus del Consell de Seguretat Nacional estatunidenca, Adam Hodge, ha afegit en un comunicat que "aquest suposat llançament espacial involucrava tecnologies relacionades directament amb el programa de míssils balístics intercontinentals de la República Popular Democràtica de Corea (nom oficial de Corea del Nord)".

Aquest ha sigut el sisé llançament d'un satèl·lit a càrrec de Corea del Nord, que aparentment només ha aconseguit posar dos dispositius en òrbita (en 2012 i 2016), cap dels quals ha mostrat mai senyals d'estar operatiu.

També et pot interessar

stats