El coet Ariane 6 torna a la Unió Europea l'autonomia de llançament a l'espai

Esta primera missió servirà per a provar el llançador, que a més transporta diversos minisatèl·lits i experiments, dos dels quals són espanyols

Llançament del cohet Arianne 6 / Twitter @esa

El nou coet Ariane 6 s'ha enlairat este dimarts de vesprada des del port espacial de Kourou (Guaiana Francesa) a les 16:00 hores (19 hores GMT) en el seu vol inaugural, amb el qual Europa recupera l'autonomia de llançament a l'espai.

Esta primera missió servirà per a provar el llançador, que a més transporta diversos minisatèl·lits i experiments, dos dels quals són espanyols: el dispensador de satèl·lits RAMI, de l'empresa gallega UARX Space, i un CubeSat de la Universitat Politècnica de Catalunya, a més de l'experiment CURIE de la NASA, entre altres.

El primer vol de l'Ariane 6 va començar complint amb el que es preveu i el coet va eixir cap al cel assolellat de Kourou, blau i esguitat d'alguns núvols. Això va permetre veure'n la trajectòria durant bastant temps. L'enlairament va ser una hora més tard del que es preveu, per un retard comunicat per l'Agència Espacial Europea (ESA) hores abans a causa d'un "problema menor" que va quedar resolt.

El director general de l'ESA, Josef Aschbacher, va assenyalar minuts abans del llançament des de Kourou que hui “és un moment molt històric. Estem restablint l'accés independent d'Europa a l'espai”. La missió durarà 2 hores i 45 minuts. Una hora i sis minuts després de l'enlairament, i en tres onades, posarà en òrbita els satèl·lits i experiments que l'acompanyen i no serà quasi fins al final quan se separen dos càpsules experimentals de reentrada.

L'Ariane 6, amb el qual s'obri una nova era de transport espacial europeu autònom, centra el seu disseny en la versatilitat i la modularitat, que li permet adaptar-se a les necessitats de missions amb càrregues múltiples i amb un objectiu de reducció de costos del 40% davant del predecessor, l'Ariane 5. En l'Ariane 6 participen tretze països de l'ESA, com Espanya (4,7%), França (55,6%), Alemanya (20,8%) i Itàlia (7,7%) i hi ha la implicació d'unes 600 empreses europees, entre altres diverses espanyoles.

També et pot interessar

stats