La cimera per la pau finalitza amb una declaració de suport a la integritat territorial ucraïnesa

El document final també reclama seguretat nuclear i de trànsit marítim, un intercanvi de tots els presoners de guerra i el retorn de tots els menors ucraïnesos deportats a Rússia

Zelenski fa un gest d'aprovació al final de la Cimera sobre la pau a Ucraïna este diumenge a Suïssa
Zelenski fa un gest d'aprovació al final de la cimera de pau per a Ucraïna, este diumenge a Suïssa / Michael Buholzer (Efe)

La cimera per la pau d'Ucraïna, que ha reunit a Suïssa prop de 60 líders mundials i representants d'uns 90 governs, ha finalitzat amb una declaració conjunta que dona suport a la integritat territorial ucraïnesa, però a la qual no s'han adherit 12 països clau de l'anomenat sud global.

Per al president ucraïnés, Volodímir Zelenski, la integritat territorial del seu país és innegociable. "No hi haurà una pau duradora sense integritat territorial", ha assegurat.

El document final també reclama seguretat nuclear i de trànsit marítim, un intercanvi de tots els presoners de guerra i el retorn de tots els menors ucraïnesos deportats a Rússia.

Amb esta cimera, Zelenski buscava augmentar la pressió diplomàtica sobre Vladímir Putin i reforçar el suport internacional a la seua posició sobre el final de la guerra.

No obstant això, alguns països destacats com l'Índia, Sud-àfrica, l'Aràbia Saudita o Mèxic no han firmat la declaració final i posen de manifest la dificultat d'Ucraïna per a atraure els països de l'anomenat sud global. Sí que s'hi han adherit al document tots els estats membres de la Unió Europea, els Estats Units, Turquia o Xile.

Però el temps corre contra Ucraïna. En el camp de batalla, no hi ha avanços i l'armament que hi arriba a penes permet resistir, a més que la fatiga de la guerra comença a fer-se notar entre les tropes ucraïneses.

Zelenski vol una pròxima cimera que pose fi a la guerra en qüestió de mesos. Sobretot, abans d'una possible nova presidència de Donald Trump als Estats Units.

També et pot interessar

stats