Zelenski considera "un èxit" la cimera per la pau, tot i l'absència de Rússia i la Xina

Sánchez: "Qualsevol solució que valide una agressió o una annexió violenta, no serà sostenible"

La comunitat internacional es dona cita a Lucerna en la cimera per la pau a Ucraïna / EFE/EPA/MICHAEL BUHOLZER

La cimera de més de setanta caps d'estat i de govern ha alterat este dissabte l'idíl·lic paisatge dels Alps a la ciutat suïssa de Lucerna, amb desenes d'helicòpters militars i més de 4.000 soldats. El president ucraïnés, Volodímir Zelenski ha arribat convençut que la trobada seria el punt de partida per a fer un pas històric per a la pau i ha considerat la cimera "un èxit conjunt i una oportunitat per a la diplomàcia". "Tot allò que s'acorde hui serà part del procés d'establiment de la pau que tots necessitem", ha dit Zelenski, conscient que no hi haurà progressos per l'absència de Rússia i de la Xina. Ucraïna ha posat l'èmfasi en el caràcter global de la trobada, al marge de blocs geogràfics, religiosos o ideològics: "és un èxit enorme. Units som més forts que qualsevol agressor", ha concretat el president rus dit en referència a Rússia. 

Els Estats Units, per la seua part, han anunciat una ajuda extra de 1.500 milions de dòlars i han insistit que és imprescindible que els xiquets furtats per Rússia tornen a casa.

Mentrestant, el president espanyol ha defensat la legalitat internacional contra les accions de Rússia i ha reclamat que des de la cimera es llance a Rússia un missatge clar que hi ha principis que no són negociables, entre ells el respecte a la sobirania d'un país, com tampoc ho és que es puga validar la seua agressió. "Qualsevol solució que valide una agressió o una annexió violenta no serà sostenible. Només conduirà a un món més inestable i perillós", ha subratllat Pedro Sánchez en la seua intervenció en el plenari d'esta trobada amb la presència de dirigents de més de noranta països.

A banda de la sessió plenària, en la cimera de Lucerna s'han organitzat tres grups de treball d'on poden eixir resultats pràctics. Un sobre la seguretat nuclear, un altre sobre la seguretat alimentària i un tercer sobre qüestions humanitàries.

També et pot interessar

stats