La cimera d’Istanbul ratifica el pla de l’ONU per a la pau a Síria

Rússia, Turquia, Alemanya i França acorden accelerar la creació d’una constitució i eleccions lliures supervisades per les Nacions Unides.

D'esquerra a dreta, la cancellera alemanya, Angela Merkel i els presidents de Rússia, Vladímir Putin; de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i de França, Emmanuel Macron
D'esquerra a dreta, la cancellera alemanya, Angela Merkel i els presidents de Rússia, Vladímir Putin; de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i de França, Emmanuel Macron / Reuters

El conflicte armat de Síria ha entrat en una nova fase. Rússia, Turquia, Alemanya i França s’han posat d’acord en les línies fonamentals de la resolució d’una guerra que ja supera els set anys.

Així ho van pactar dissabte els líders de les potències en una cimera inèdita a Istanbul en què es van seure en la mateixa taula els presidents de Rússia, Vladímir Putin; de Turquia, Tayyip Erdogan; de França, Emmanuel Macron; i la cancellera alemanya, Angela Merkel. Líders amb interessos enfrontats –Moscou dona suport al règim sirià i Ankara als rebels– que no tancaren una solució total, però sí uns principis mínims: la pau a Síria s’aconseguirà mitjançant un acord polític i no per mitjà de les armes. I els actors d’aquest acord hauran de ser les parts enfrontades i l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

El principi d’acord ratifica la resolució de setembre entre Turquia i Rússia per a un alto el foc i la creació d’una nova situació que permeta el retorn dels refugiats –vora sis milions– i l'arribada d'ajuda humanitària.

En la declaració final es van demanar esforços per a accelerar la creació d’un comité, abans que acabe l’any, que redacte una nova Constitució i prepare el camí per a unes eleccions lliures supervisades per l'ONU, en la qual puguen participar tots els sirians, inclosos els que han hagut de fugir del país.

Divendres, l'enviat especial de l’ONU a Síria, Staffan de Mistura, va criticar que el règim bloqueja la participació de l'ONU en la creació d’aquest comité.

Les reticències del president sirià, Baixar al-Assad, a tota ingerència estrangera i, particularment de l’ONU, en una reforma constitucional són, de fet, el punt més feble del consens de la cimera d’Istanbul. L’altre és l’absència dels Estats Units i d’altres potències regionals amb interessos en el conflicte, com l’Aràbia Saudita i l’Iran.

Turquia bombardeja posicions de les milícies kurdes a Síria

L’ambient de pau i consens que ahir es respirava a Istanbul és un miratge a Síria, on la guerra continua.

L’endemà de la cimera, l'exèrcit turc ha bombardejat posicions, al nord de Síria, de les milícies kurdes Unitats de Protecció del Poble (YPG), aliades dels Estats Units en la lluita contra el grup terrorista Estat Islàmic.

L'artilleria turca ha atacat la zona de Zor Magar, a la província d'Alep, a l'est del riu Eufrates i prop de la frontera amb Turquia.

Ankara considera l’YPG un grup terrorista pels seus vincles amb el PKK, la guerrilla kurda que opera a Turquia.

També et pot interessar

stats