Científics adverteixen que el límit “segur i just” per a la Terra ja s'ha transgredit

Un estudi apunta que ja s’ha superat l’increment de temperatura d’1º C i la preservació del 60% de la superfície d'ecosistema

Vista aèria d'una densa vegetació tropical
Vista aèria d'una densa vegetació tropical / Shutterstock

Una comissió científica internacional que formen més de quaranta investigadors de tot el món ha desenvolupat un mètode per a avaluar i calcular els límits “segurs i justos” del planeta Terra a escala global i local, com l'increment de temperatura mitjana, que conclou que bona part d'aquests nivells ja s'han transgredit.

El treball de recerca que publica la revista Nature estableix, d'acord amb un mateix conjunt de variables, els límits del planeta per a regular el suport vital i l'estabilitat de la Terra amb el criteri d'evitar el mal significatiu a la població mundial.

Així, els científics han fixat en 1,5º C el límit "segur" per damunt del qual no hauria de pujar la temperatura mitjana de la Terra per a evitar una alta probabilitat de molts punts d'inflexió climàtics, que no s'ha incomplit encara. Però fixa en 1º C el límit considerat "just" per a evitar una alta exposició a danys significatius causats pel canvi climàtic, que sí que s'ha incomplit ja.

D'altra banda, la investigació estableix que per a mantindre la naturalesa intacta cal almenys d'un 50% a un 60% de superfície d'ecosistema, que s'ha transgredit al 45% o 50%; mentre que mantindre una naturalesa gestionada localment tindria el topall almenys amb el fet de comptar entre un 20% i un 25% d'ecosistemes naturals per quilòmetre quadrat perquè fora segur i just. L'estudi assenyala que el límit s'ha passat en dos terços de la superfície terrestre dominada per l'activitat humana.

Els investigadors han advertit que els cicles de fertilitzants com el nitrogen o el fòsfor superen també els límits que es consideren segurs i justos i que moltes activitats humanes estan alterant els fluxos naturals de l'aigua i alliberant quantitats excessives de nutrients en els rius, fet que planteja greus amenaces per als ecosistemes i per a les contribucions vitals que fan al benestar de les persones.

El treball dels investigadors conclou que el sistema de la Terra està en perill i que els objectius globals s'han centrat en el canvi climàtic i limitar el calfament global, però incideix en el fet que totes les evidències científiques mostren amb claredat que és necessari gestionar tots els altres sistemes i processos biofísics que determinen l'habitabilitat del planeta. Una transformació segura i justa cap a un planeta manejable requereix una acció col·lectiva urgent de molts actors, especialment dels governs i les empreses, per a actuar dins dels límits del sistema terrestre per a mantindre intacte el suport vital del planeta –han conclòs els investigadors– i han alertat que l'administració dels béns comuns globals "mai ha sigut més urgent o important”.

També et pot interessar

stats