El cicló Mocha fa desaparéixer pobles sencers a Myanmar
La dificultat d'accés a la zona i el tall parcial de les telecomunicacions impossibiliten establir els danys humans i materials
L'impacte del cicló Mocha ha fet desaparéixer pobles sencers en l'oest de Myanmar (antiga Birmània), llar de la minoria rohingya, segons ha declarat Ko Thar Shay, secretari de la fundació Metta Raya. Els equips de rescat, entre els quals participa aquesta fundació, s'afanyen a rescatar supervivents. “Fins ara, el nombre de morts és incert. N'hi ha molts”, ha afirmat Shay, que alerta de les dificultats d'accés per les destrosses a les carreteres i les telecomunicacions.
A Sittwe, la capital de l'estat occidental de Rakhine, on viuen unes 150.000 persones, l'impacte de Mocha ha sigut més greu, ja que ha tocat terra entre la costa sud de Bangladesh i Birmània. La dificultat per a accedir a la zona i el tall parcial de les telecomunicacions impossibiliten de moment saber amb precisió els danys humans i materials. Encara s’han de rastrejar els camps de desplaçats rohingyes, on viuen centenars de milers de membres d'aquesta minoria musulmana, que Myanmar no reconeix i l'exèrcit de la qual persegueix.
A més, al voltant d'un milió de persones d'aquesta minoria viu en camps de refugiats del veí Bangladesh, on van fugir després de ser víctimes de campanyes de persecució militar, que l'ONU investiga per possible genocidi. Si bé aquests camps no han eixit especialment danyats, l'impacte sembla concentrar-se en Rakhine, on l'Oficina per a la Coordinació d'Ajuda Humanitària de l'ONU (OCHA) alerta de la “reguera de devastació” deixada pel cicló. Segons detallen les primeres informacions que arriben, queden molt poques construccions precàries de bambú, on viuen 1,2 milions de desplaçats.
El portal de notícies independent Myanmar Now informa de 22 rohingyes morts, mentre el mitjà local Western News eleva la xifra fins a 400. L’oenegé Partners Relief & Development, que opera en la zona, també es fa ressò de “centenars” de morts en el seu compte de Twitter, però subratlla que “els detalls específics continuaran emergint mentre més zones recuperen la connexió telefònica”.
Per part seua, el diari oficial The Global New Light of Myanmar, controlat pels militars que van donar un colp d'estat l'1 de febrer de 2021, sumint al país en una espiral de violència i semianarquia, indica que 17 localitats de Rakhine han sigut declarades zones afectades per un desastre natural. El rotatiu, controlat pels mateixos militars acusats de perseguir-los, no informa sobre morts, i assegura que el cap del règim militar, Min Aung Hlaing, es va desplaçar a la zona devastada el dilluns per a dirigir les operacions de rescat.
Vents de més de 150 quilòmetres per hora
El cicló Mocha va tocar terra el diumenge entre la costa sud de Bangladesh i l'oest de la veïna Birmània, amb vents sostinguts de més de 150 quilòmetres per hora, la tempesta més gran que ha sacsejat la badia de Bengala en més d'una dècada. Abans que tocara terra, al voltant de 400.000 persones van ser evacuades a refugis, instal·lacions governamentals i escoles. Segons OCHA, abans de l'impacte del cicló, uns sis milions de persones de l'oest de Birmània es trobaven en necessitat d'assistència humanitària.