El cicló Khanun assola Corea del Sud i manté en alerta la del Nord

Hi ha almenys una víctima mortal i un desaparegut, a més de 300 construccions afectades

Tifó Khanun a Corea del Sud
Carretera prop de la localitat de Daegu totalment inundada / Yna (Dpa)

Corea del Sud tracta aquest divendres de reparar els importants danys causats pel pas de Khanun, el sisé tifó de la temporada al Pacífic, que va ser degradat a tempesta tropical severa en jornades prèvies mentre es movia pel sud-oest del Japó, on ja va deixar dos morts i importants interrupcions del transport.

Les pluges torrencials causades pel tifó han deixat inundacions extenses en diferents àrees del país, solsides i interrupcions generalitzades en el sistema de transport aeri, ferroviari, marítim i per carretera, a més del tancament de centres educatius. Almenys una persona ha mort i una altra es troba desapareguda a causa del desbordament de rius i canals a la ciutat de Daegu (sud-est del país).

Les autoritats sud-coreanes van rebre avisos d'un total de 184 edificis o infraestructures públiques i d’altres 177 privades que van resultar danyades per les inundacions, solsides o colps de vent, la majoria de les quals al sud-est del país, on el tifó va tocar terra quan hi arribà.

En declaracions recollides per l'agència local Yonhap, el president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, ha ordenat aquest divendres al seu executiu i a les autoritats de tots els nivells "oferir suport ràpid i suficient per als afectats" i "garantir una àmplia ajuda a les víctimes".

El cap del govern també va destacar la importància d'haver aplicat mesures preventives com l'evacuació primerenca d'unes 15.000 persones o el tancament d'uns 2.400 túnels o passos de carreteres subterranis, entre altres punts en risc d'inundació.

Impacte incert a Corea del Nord

Khanun continua aquest divendres amb la seua trajectòria en direcció nord i ja ha travessat la frontera que separa les dues Corees, passant per la capital, Pyongyang, cap a les 6:00 hora local de hui (21:00 GMT de dijous), tot i que s’ha rebaixat ja la intensitat del front, segons l'agència meteorològica de Corea del Sud.

En la vespra, la televisió estatal nord-coreana KCTV va emetre alertes informatives per a demanar a la població que extremara la precaució en vista de l'arribada del cicló, com ja havien fet altres mitjans oficials del règim en dies anteriors.

Els mitjans nord-coreans de moment no s'han fet ressò de danys significatius a causa del pas de Khanum, després d'haver anunciat l'aplicació de "mesures preventives" per a evitar que el tifó tinguera un impacte negatiu en l'economia o les forces armades del país.

La falta d'infraestructures fa que l'empobrit i aïllat país siga encara més vulnerable a fenòmens meteorològics extrems com pluges torrencials o inundacions, que en anys anteriors han deixat milers de desplaçats i agreujat la crisi alimentària.

També et pot interessar

stats