Carrera contrarellotge entre l'ofensiva russa i l'arribada de tancs i míssils a Ucraïna

La intel·ligència britànica descarta una ofensiva general russa i precisa que l'objectiu de l'operació militar especial serà "quasi amb seguretat" la captura de tota la regió de Donetsk

Militar ucraïnés en un tanc a Bakhmut, Ucraïna
Militar ucraïnés en un tanc a Bakhmut, Ucraïna / Yevhen Titov (Reuters)

Ucraïna i Rússia han obert una carrera contrarellotge entre l'arribada de míssils i tancs occidentals, d'una banda, i l'inici de l'ofensiva general russa de l'altra, que tindria com a objectiu prioritari la conquesta de tot el Donbass.

El primer aniversari de l'inici de la campanya militar russa a Ucraïna s'acosta (24 de febrer) i Kíiv creua els dits perquè la promesa assistència militar aliada no es retarde en excés.

Sobre aquest tema, la premsa alemanya li ha donat una alegria a Kíiv després d'informar que Berlín ha aprovat l'enviament de 187 tancs Leopard 1, encara que aquests no arribaran al seu destí fins a la segona meitat d'enguany.

A més, Dinamarca i els Països Baixos són els dos països que, juntament amb Alemanya, formen part de la coalició que entregarà més de cent tancs Leopard 1 A5 a Ucraïna d'ací a 2024, segons un comunicat conjunt dels Ministeris de Defensa dels tres països.

"Els EUA i els seus aliats intenten allargar tant com poden el conflicte. Per a això, han procedit a subministrar armament pesant ofensiu i fan una crida oberta a Ucraïna a prendre els nostres territoris", ha assegurat Serguei Xoigú, ministre de Defensa rus, durant una reunió amb la plana major del seu departament.

Xoigú ha advertit que el desplegament d'armament pesant ofensiu a territori ucraïnés "implica" cada vegada més els països de l'OTAN en el conflicte.

També ha destacat que l'exèrcit rus "continua destruint tot l'armament i els equips" enviats a Kíiv, la qual cosa inclouria les rutes de subministrament i les seues posicions al camp de batalla.

A més, ha aprofitat també per a presumir d'èxits a la regió de Donetsk, escenari dels combats més cruents entre russos i ucraïnesos en els últims mesos. "En l'actualitat s'estan duent a terme amb èxit les accions militars en la zona de Vuhledar i Artémivsk".

El ministre ha destacat l'"alliberament" a Donetsk i la regió meridional de Zaporíjia de localitats com Soledar, que són fonamentals per a l'assalt a Bakhmut.

Dubtes dins i fora de Rússia

La intel·ligència britànica ha descartat una ofensiva general russa i ha precisat que l'objectiu de l'actual fase de la coneguda com a operació militar especial serà "quasi amb seguretat" la captura de tota la regió de Donetsk.

En la seua opinió, els avanços russos lents al front responen al fet que Moscou no disposa de la munició i les unitats necessàries per a llançar "ofensives amb èxit", i posa en dubte que Rússia puga mobilitzar les tropes necessàries per a donar un colp sobre la taula "en les pròximes setmanes", com va informar el diari 'Financial Times'.

El rus Ígor Guirkin, antic oficial de la policia secreta que va liderar la revolta armada prorussa al Donbass (2014), també s'ha mostrat "escèptic" sobre la possible ofensiva russa i en desaconsella el començament.

"Jo conec més o menys l'estat de les nostres tropes i entenc que aquestes poden defendre's. Poden atacar en algun lloc, però no llançar-hi una ofensiva. Pot acabar encara pitjor que abans de l'escalada", ha destacat.

Guirkin pronostica que l'operació fracassarà si no inclou també la mobilització no sols de més homes, sinó de l'economia i la indústria nacional.

Ucraïna reforça la frontera

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha respost amb l'anunci que destinarà "funcionaris amb experiència militar" a diverses regions frontereres i en la primera línia del front amb Rússia.

Els nomenaments s'han produït a les regions meridionals de Kherson i Zaporíjia, annexionades pel Kremlin al setembre, i en l'oriental de Dnipropetrovsk.

Kíiv no espera una ofensiva massiva com la de fa quasi un any, però sí incursions a través de la frontera amb les regions de Khàrkiv i el Donbass.

També et pot interessar

stats